Příběh Kamily zvedl obrovskou vlnu solidarity. Češi se jí složili na bionickou ruku

27. března 2017·Články·Redakce

Sedmnáctiletá studentka Kamila Šabršulová ze Vsetínska, která jako první v zemi testovala bionickou protézu nové generace, se zřejmě dočká vlastní bionické ruky. Ještě před pár dny pro ni byla taková protéza kvůli vysoké ceně jen vzdáleným snem. Její příběh ale u lidí vzbudil vlnu solidarity a do dnešního dne na transparentní účet poslali přes tři miliony korun. Na pomoc Kamile přitom bylo potřeba zhruba 1,5 milionu korun.

“Velice vám všem děkujeme za neskutečnou finanční podporu a povzbudivé vzkazy. Když jsme sledovali stav účtu a vaše reakce přes víkend a nyní v pondělí, tak jste nám úplně vyrazili dech! Je neuvěřitelné, co dobří lidé dokážou za pár dní – to je nezapomenutelné! Cítíme se díky vám jako ve snu,” uvedla rodina na speciálně zřízených webových stránkách.

Studentka Kamila se narodila bez části pravé horní končetiny. Jako první pacientka v České republice měla možnost vyzkoušet novou generaci pokročilých bionických protéz Touch Bionics. Kvůli vysokým pořizovacím nákladům si ale protézu, která jí v mnohém může pomoci, nemohla dovolit a zdravotní pojišťovna by ji neproplatila. Pojišťovny protézu proplatí jen lidem, kteří buď nemají ani jednu ruku, nebo jim jedna chybí a druhá je funkčně poškozená.

Novou generaci bionické ruky uvádí na trh společnost ING corporation. Vyrábí je britská divize Touch Bionics nadnárodní společnosti Össur.

Zdroj: ČTK

Články - další články

Doporučujeme