Terezie Kaslová: Jsem jako lev a v zásadě je mi jedno, jestli se soudím s prezidentem nebo sousedem

4. září 2020·Články·Lenka Skrzeczkova

Terezie Kaslová: Jsem jako lev a v zásadě je mi jedno, jestli se soudím s prezidentem nebo sousedem. (foto zdroj: ČTK)

Nejznámější soudní spor v České republice, mezi vnučkou Ferdinanda Peroutky-Terezií Kaslovou a prezidentem Milošem Zemanem, stále nemá rozsudek. Letos dokonce nejvyšší soud omluvu pozastavil, Zeman je vedlejším účastníkem sporu, a žaloba byla přesměrována na ministerstvo financí. K situaci se v pořadu Press klub na rádiu Frekvence 1 vyjádřila novinářka Terezie Kaslová.

Na začátku sporu požadovala Kaslová po prezidentovi jen obyčejnou omluvu za nepravdivý výrok, že Peroutka napsal článek Hitler je džentlmen. “Nejdřív jsem ho vlastně vyzývala spolu s kolegy ze společnosti Ferdinanda Peroutky jenom dopisem, aby se omluvil. Tenkrát jsem žádnou veřejnou omluvu nepožadovala. Úplně by mi stačilo, kdyby mi napsal, že se spletl a že toho lituje,” uvedla Peroutkova vnučka. Nakonec byla nucena podat žádost k obvodnímu soudu a následně se protistrana odvolala k soudu městskému.

Pak jsme se dovolávali obě strany k nejvyššímu soudu a ten tenkrát rozhodl tak, že jsem neměla žalovat prezidentskou kancelář, ale ministerstvo financí, které je zcela zodpovědné za počínání prezidenta, “ dodává Kaslová. Také podotkla, že toto rozhodnutí bylo pro ní zcela nepochopitelné.

Žaloba se vrátila na začátek a účastníci museli podstoupit jednotlivé právní kroky znova. “Teď jsme se zase obě strany dovolaly k nejvyššímu soudu, který zatím omluvu jen pozastavil s tím, že se počká do té doby než nejvyšší soud o kauze rozhodne,” sdělila novinářka. Soudit se s prezidentem není lehká věc. “Je to hrozně otravné, nezábavné. Ale pro mě je pár věcí nad kterými rukou nemávnu a tím, že někdo lže a vyjadřuje se nepravdivě o mé rodině, tak jsem jako lev a v zásadě je mi úplně jedno, jestli to je prezident nebo soused,” řekla.

Peroutkova vnučka ale spor nehodlá vzdát. “Nechci ani korunu, jde mi jen o omluvu,” sdělila Kaslová. Prezident, prezidentská kancelář a ministerstvo financí nezachází s penězi daňových poplatníku zrovna dobře.“Na jednu stranu je to plýtvání peněz daňových poplatníků, ale zase o to více by mělo na tomto záležet prezidentovi, aby se neplýtvalo penězi obyvatel. Já bych mnohem radši žalovala přímo prezidenta, ale nemůžu,” dodává.

Podle Kaslové nařčení ze Zemanovy strany bylo úmyslné. “Peroutka pro něj byl symbol intelektuála, novináře a myslím si, že obě tyto skupiny pan Zeman v příliš velké oblibě nemá a tak si vybral někoho, kdo bude dobrý terč,” podotkla. “Já ale věřím a doufám, že se omluvy dočkám,” doplnila Kaslová.

Články - další články

Doporučujeme