Tomáš Petříček: Jsme přátelé Izraele, náš článek byl míněn jako zvednutí několika otazníků

26. května 2020·Články·Barbora Pisingerová

Ministr zahraničí Tomáš Petříček je v současnosti velmi vytíženou osobou. V úterý se o něm jednalo i na Pražském hradě - prezident Zeman se setkal se zástupci KSČM Vojtěchem Filipem a Miloslavou Vostrou. Hradní mluvčí Jiří Ovčáček oficiálně důvod schůzky nepotvrdil, podle slov Filipa ovšem došli s prezidentem ke shodě, že Petříček nereprezentuje jednotnou politiku České republiky.

Velké kontroverze nedávno vyvolal článek, který ministr Petříček (ČSSD) sepsal se dvěma svými předchůdci Lubomírem  Zaorálkem (ČSSD) a Karlem Schwarzenbergem (TOP 09) s názvem “Co bude s Palestinci a izraelskou demokracií?”.

Ministři v něm zkritizovali izraelský plán na anexi části Západního břehu Jordánu. Podle prezidenta ovšem článek narušil jak české vztahy s Izraelem, tak se Spojenými státy. Mezi další hlasité kritiky patří i premiér Babiš nebo opoziční strana ODS.

Takový výklad však Petříček odmítá. “Komentář, který jsme napsali společně s Lubomírem Zaorálkem a Karlem Schwarzenbergem, jako autoři, kteří jsou přátelé Izraele, jsme mínili skutečně jako zvednutí několika otazníků. Nebylo to vybočení z naší dlouhodobé pozice. Já jsem dnes i hovořil s izraelským velvyslancem Danielem Meronem. Potvrdili jsme si zájem na upevňování vzájemných vztahů,” uvedl v úterý večer Petříček ve studiu Frekvence 1.

V krátkém rozhovoru rovněž přiblížil, kdy by se Češi mohli dočkat otevření hranic s Polskem. “My jsme polským partnerům již avizovali, že Česká republika je připravena v první polovině června otevřít své hranice a vrátit se zpátky k normálnímu fungování, v případě, že obě strany mají stejnou epidemiologickou situaci. Myslím, že v případě Polska je ta situace velmi dobrá a nic nám v tom nebrání. Já očekávám, že kolega Čaputovič mi řekne, jaké jsou plány polské vlády. My jsme připraveni, nyní je to na polské straně,” sdělil ministr.

Ministr zahraničí Tomáš Petříček bude hostem Press klubu na Frekvenci 1 již ve středu 27. května od 18:00 hodin.  Laďte Frekvenci 1!

Celý rozhovor si můžete poslechnout zde:

 

 

Články - další články

Doporučujeme