Tomáš Prouza: Vláda hrála roli milostivého císaře pána. Hodí vám kostičku, když ho hodně hezky poprosíte

14. ledna 2021·Články·Lenka Skrzeczkova·Luděk Staněk

Tomáš Prouza (Foto: ČTK)

Pandemie koronaviru se v České republice nadále nejvíce podepisuje na obchodu a cestovním ruchu. Jak jsou podnikatelé blízko klinické smrti a jaký je dlouhodobý výhled, pokud vláda bude pokračovat s restrikcemi? K tomu se pro Frekvenci 1 vyjádřil prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu (SOCR) Tomáš Prouza.

Podnikatelé menších obchodů a služeb čelí stále nejhorší noční můře. Klinická smrt v této oblasti je podle prezidenta SOCR velmi blízko. “Debatoval jsem s ministrem Blatným, kdy Ministerstvo zdravotnictví tlačí na to, aby se zpřísnila pravidla i v tom 4. stupni do kterého se dostaneme snad někdy na konci ledna, začátkem února. Vedle toho ministryně financí říká, že už nemá žádné peníze na další kompenzace. Takže je vidět, že to co tady tři čtvrtě roku fungovalo, že nějakým způsobem mohla většina firem přežít, že nemusela masivně propouštět. Tak podnikatelé už dneska nemají naprosto žádné rezervy a pokud stát začne přiškrcovat kohoutky té kapačky, která nás zatím drží při životě, tak spousta firem bude končit, řada z nich už i v lednu rozdávala první výpovědi a obávám se, že to bude ještě horší,” popsal aktuální dění Tomáš Prouza.

Naopak ministři školství, průmyslu a kultury se snaží hledat cestu, jak pomaličku v Česku začít otevírat. “Klidně za podmínky antigenního testování nebo očkování, což měla být ta cesta k normálu,” uvedl prezident. Ministr Blatný je ale stále opatrný. “Vidí ty narůstající počty v nemocnicích a chce spíše brzdit, nechce otevírat,” řekl. “Na druhou stranu, pak ale stát musí mít připravené peníze na to, aby pomohl těm firmám přežít,” dodal Prouza.

Špatné investování vlády a pomalá pomoc

Ministryně s premiérem na jaře 2020 slibovali, že na podporu ekonomiky dají 1, 2 miliardy korun. “Na tu skutečnou pomoc podnikatelům, aby přežili, loni přišlo pouhých 105 miliard, což není ani deset procent z toho slibu,” uvádí. Prouza poukázal také na to, že mnoho peněz vláda investovala do předvolebních úplatků například v podobě rouškovného pro důchodce nebo do zbytečných výdajů na přípravu kanálu Dunaj-Odra-Labe. “To jsou úplně zbytečně vyhozené peníze,” řekl.

Vláda udělala dvě zásadní chyby. “Prvním je absolutní láska Andreje Babiše k marketingu,” uvedl Prouza. Ostatní země si totiž vytvořili jeden plošný program postavený na kompenzaci části obratu. “Což je jednoduché, jedno ověřitelné číslo a je to jeden rychlý program na který mají nárok všichni, které krize postihla,” popisuje.

Naproti tomu v Česku vláda neustále vyhlašovala od jara nové a nové programy. Pořádala nové a nové tiskové konference, hrála takovou tu roli milostivého císaře pána, který, když ho hodně hezky poprosíte, tak vám hodí kostičku, která není úplně ohlodaná.” uvádí prezident SOCR. To mezi podnikateli vyvolává vlnu nevole, jelikož každý segment dostal úplně jinou pomoc a někteří nedostali vůbec nic. “Tím sítem spousta firem propadla. Teď na podzim vlastně všechny ty programy se vztahovaly jen na ty oficiálně zavřené restaurace, hotely, ale už vláda absolutně nedokázala a nechtěla ani pomoc dodavatelům těch hotelů,” popisuje Prouza.

Příkladem je například vlastník firmy, která servisuje kávovary. Tato osoba přišla se zavřením restaurací a kaváren automaticky o zakázky. Vláda tento segment ale oficiálně nezavřela a tak majitel tohoto podniku žádnou pomoc od vlády nedostal.

“Druhý velký problém je ta pomalost české pomoci. To že velmi často musíte nejdřív najít peníze na to, abyste zaplatil mzdy zaměstnancům a teprve zpětně ty peníze dostanete, to znamená že čekáte 4 až 5 měsíců než ty peníze dostanete a během toho nemáte žádné příjmy. A musíte platit splátky úvěrů, zálohy na energie, hypotéku a tam vám nikdo nepočká,” doplnil Tomáš Prouza.

Výhled do budoucna v oblasti podnikání

Podle prezidenta SOCR budou restrikce znamenat konec řady firem. “Hlavně těch které už nebudou vidět šanci a mít zdroje na to, aby vydržely. Povede to k větší a hlasitější frustraci,” řekl. “To pak vede k porušování pravidel a na druhou stranu to vede k tomu, že stát to zpřísňuje i těm co to dodržují, a to povede k naštvání každého z nás,” doplnil na závěr Tomáš Prouza.

Články - další články

Doporučujeme