Umění v karanténě. Jak by dnes vypadaly světově známé obrazy?

19. dubna 2020·Články·Karolína Stránská

Celosvětová pandemie a s ní spojená izolace a karanténa zasáhla všechny oblasti lidského života. Od interakcí s ostatními lidmi, po práci a společenský život. Napadlo vás ale někdy, jak by vypadala umělecká díla v době koronaviru?

V současné době vzniká mnoho uměleckých děl, které jsou inspirovány koronavirem. Nové písničky, které nabádají k nošení roušek, nové graffiti, obrazy, plakáty a další. Určitě to nebude trvat dlouho a dočkáme se i filmů a seriálů o pandemii. Zdá se, že karanténa má alespoň nějaká pozitiva, a to, že v lidech vzbuzuje kreativitu a dodává jim nové podněty.

Jak by ale vypadala klasická umělecká díla, kdyby byla namalována během koronavirové krize. O to se pokusila skupinka grafiků, kteří spojili klasické obrazy s doporučeními hygieniků. Mnozí lidé je totiž nedodržují, nenosí roušky či si patřičně nemyjí ruce. To vše se promítá do série obrazů, na kterých můžeme vidět Napoleona jako kurýra, či Ježíše, který zodpovědně dodržuje odstup od svých apoštolů. Skupina, která obrazy vytvořila, si dává za cíl nabádat společnost k důslednějšímu dodržování potřebných hygienických opatření, a to se špetkou potřebného humoru.

Články - další články

Doporučujeme