Ve 117 letech zemřela nejstarší žena planety. Její recept na dlouhověkost spočíval ve dvou věcech

15. dubna 2017·Články·Redakce

Ve věku 117 let zemřela v sobotu v Itálii Emma Moranová, která byla nejstarším člověkem na světě. Podle italské tiskové agentury ANSA úmrtí potvrdila její rodina. Moranová se nejstarší osobou na světě s ověřeným datem narození stala v květnu 2016. V historické tabulce nejdéle žijících lidí světa je nyní se 117 lety a 137 dny na pátém místě.

“Měla výjimečný život, budeme si vždy pamatovat její sílu jít stále kupředu,” citovala italská média starostku města Verbania, kde Moranová žila. Kromě tří století a dvou světových válek zažila tato Italka i devadesátku italských vlád.

Emma Moranová, která se narodila 29. listopadu 1899 v obci Civiasco, zemřela podle rodiny ve svém domě v severoitalské Verbanii v blízkosti jezera Lago Maggiore.

Na sklonku života Moranová skoro neslyšela, špatně viděla, ale jinak byla relativně zdravá. Až do 75 let pracovala, nejprve v továrně na jutové pytle a později jako kuchařka. Dlouhověkost měla v genech, ale tvrdila, že k jejímu vysokému věku přispěl jídelníček: tři vejce denně, z toho dvě syrová, a trochu mletého masa, také částečně syrového.

Vajíčka jí lékař doporučil během první světové války a celých devět dekád si každý den dávala minimálně tři. Jedno natvrdo a dvě syrová. Odhadovala, že za svůj život jich snědla kolem 100 tisíc. „Co ji znám, dávala si dvě syrová vejce ráno, jedno v poledne jako omeletu a večer kuře,“ řekl před časem její lékař.

Zdroj: ČTK

Články - další články

Doporučujeme