Vyrážíte na dovolenou autem? Víme, jaká povinná výbava je zapotřebí v oblíbených destinacích

22. června 2018·Články·Lukáš Vaněk

Vyrážíte na dovolenou autem? Pak není od věci si zjistit, za co všechno by vás mohli policisté na silnicích v jiných evropských zemích zastavit. Víte, že některé země trvají na tom, aby v povinné výbavě vozidla byla reflexní vesta pro každého cestujícího?

Vybrali jsme pět evropských zemí, kam Češi nejvíce cestují za dovolenou. Pro motoristy a cyklisty je důležité, aby se orientovali v pravidlech jiné země, protože neznalost zákona zkrátka neplatí.

Chorvatsko

V oblíbené zemi, kam se Češi pravidelně tráví dovolenou například děti mladší 12 let nesmí cestovat na předních sedadlech. Výjimkou jsou děti do 2 let umístěné ve “vajíčku” a s vypnutým airbagem. Děti do 12 let se také nesmí přepravovat na motocyklu či mopedu. Pokud máte s sebou přívěs, pak musíte disponovat dvěma trojúhelníky.

Vozidla kategorie N, což jsou mimo jiné nákladní automobily, musí mít v povinné výbavě hasicí přístroj. Ve výbavě nesmí chybět ani reflexní vesta pro řidiče. Pokud se chcete projet na kole, pak dítě do 16 let je povinno nosit helmu.

Slovensko

U našich východních sousedů je například reflexní vesta povinná pro každého, kdo vystupuje při mimořádné události z motorového vozidla, a to ve dne i v noci. Na čelním skle v zorném poli řidiče nesmí být umístěna navigace nebo jí podobný přístroj. Děti musí být přepravovány v odpovídajícím dětském zádržném systému do 150 cm nebo 36 kg.

Chodec nebo cyklista, který se pohybuje po neosvětlené komunikaci nebo po komunikaci mimo zastavěná území za snížené viditelnosti, musí mít na sobě oblečen reflexní prvek. Při jízdě na kole musí děti do 15 let nosit helmu. Mimo města to platí i pro dospělé osoby.

Bulharsko

Až na motocykly musí být všechna vozidla vybavena hasicím přístrojem. Stejně jako je tomu na Slovensku, tak i zde je reflexní vesta povinná pro každého, kdo vystupuje z vozidla během mimořádné události. Platí to i pro motorkáře.

Děti, které jsou vzrůstem do 150 centimetrů, musí být přepravovány v odpovídajícím dětském zádržném systému a nesmí sedět na předním sedadle.

Řecko

Pro řidiče platí povinnost vozit hasicí přístroj ve dvoustopém vozidle. V zemi není povoleno užívání hands free sadu do ucha. Děti do 11 let nebo do 135 centimetrů musí být přepravovány v dětském zádržném systému.

Řekové si příliš nepotrpí ani na kouření v autě, protože zde platí zákaz kouření ve vozidle přepravující osobu mladší 12 let nebo těhotné ženy.

Turecko

Pokud chcete po Turecku cestovat vozem, pak musíte mít v povinné výbavě minimálně dva výstražné trojúhelníky. K tomu musíte mít i hasicí přístroj, který je povinný pro všechna dvoustopá vozidla. Děti musí být přepravovány v odpovídajícím dětském zádržném systému do 150 cm nebo 36 kg.

Pokud se jedná o cyklisty, ať už mluvíme o dětech nebo dospělých, všichni bez výjimky musí mít na hlavě helmu.

 

Projekt Dopravní jednička je realizován za přispění finančních prostředků z fondu zábrany škod České kanceláře pojistitelů.

Články - další články

Doporučujeme