17letá dívka se má stát prvním člověkem na Marsu: Zemi má opustit v roce 2033

11. července 2018·Zábava·Barbora Pisingerová

Nejedno dítě už sdělilo svým rodičům, že si přeje stát se kosmonautem a letět do vesmíru. Tento úkol je ovšem nesmírně náročný a zvládne ho jen několik málo nejtalentovanějších a nejodhodlanějších jedinců. Teprve 17letá dívka se rozhodla stát se jedním z nich. Ve svém životě pro to udělala prakticky všechno. A v roce 2033 se zřejmě stane prvním člověkem na Marsu. 

O své životní dráze prý byla Alyssa Carson (17) z Baton Rogue v USA rozhodnutá už ve třech letech. Tehdy se prý poprvé svého táty zeptala, jestli byl nějaký člověk někdy na Marsu. Ten jí odpověděl, že zatím ne, a že to bude zřejmě úkol právě pro její generaci.

Alyssa se toho chytla pevněji, než otec mohl tušit. Dívka pro svůj sen udělala prakticky všechno. Podařilo se jí získat svůj pas do vesmíru a stala se prvním člověkem, který navštívil všech 14 návštěvnických center NASA. Alyssa je zároveň nejmladší osobou v historii, která absolvovala Akademii pokročilého potenciálu (Advanced Possum Academy), díky čemuž si vysloužila oficiální certifikát umožňující jí cestu do vesmíru.

Shallow Water Egress Training blindfolded. Day 1 a success

A post shared by Alyssa Carson (@nasablueberry) on

Sama přiznává, že to byla výzva. Všichni ostatní absolventi programu totiž mají tituly či dokonce doktoráty z vysokých škol, zatímco ona chodí do druhého ročníku na střední školu. Spolu s běžným učivem se proto musela naučit náročnou látku, a to dokonce ve čtyřech jazycích – angličtině, čínštině, francouzštině a španělštině.

“Největší potíž je čas a zvládnout to všechno v takhle mladém věku, zatímco chodím na střední školu. Pokračovat ve výcviku v mladém věku bude přinášet další komplikace, ale zatím se mi vedlo skvěle,” svěřila se odvážná dívka serveru Bored Panda. Alyssa kromě náročného studia podstupuje také fyzický trénink, jakým běžně astronauti procházejí.

Všechno zatím díky nesmírnému odhodlání a talentu zvládla. Její otec dokonce věří, že jde o osud. Podle něj byla jeho dcera prostě stvořená pro to, aby cestovala na Mars. Sám si je vědomý, že se nikdy nemusí vrátit. Přesto ji v jejím snu podporuje. A stejně se na to dívá i sama Alyssa. Přiznává, že pokud by její cesta na Mars měla být jen jednosměrná, stejně by se mise chtěla zúčastnit.

A kdy že má být ten velký den? První mise na Mars obsahující lidskou posádku má ze Země zamířit v roce 2033, tehdy totiž bude Rudá planeta té naší za stovky let nejblíže. V té době bude Alysse 32 let. Dívka počítá s tím, že není možné, aby se vdala a měla rodinu, je ovšem ochotná tuto stránku života podřídit svému největšímu snu. Zatím si vede skutečně neuvěřitelně. Díky svým výkonům se zřejmě stane prvním člověkem na povrchu Marsu.

Zábava - další články

Doporučujeme