Emoce, humor, vášeň i láska. Letní shakespearovské slavnosti uvedou několik novinek

25. května 2023·Zábava·Redakce

Letní shakespearovské slavnosti. (Foto: Letní shakespearovské slavnosti)

Očekávaný festival Letní shakespearovské slavnosti slibuje divákům už tradičně jedinečné zážitky plné emocí, humoru, vášně i lásky pod širým nebem. Od 27. června do 2. září bude v Praze na repertoáru celkem 11 titulů s bohatým spektrem nevšedních zážitků. Slavnosti se také po šesti letech vracejí na Nejvyšší purkrabství Pražského hradu.

Festival zahájí před oblíbenou historickou zdí Nejvyššího purkrabství komedie Jak se vám líbí v režii Jakuba Nvoty. Diváci se mohou těšit na nečekané události, zmatky i milostnou poezii v lese. Nejen zábava, ale i láska a melancholie v podání postav ztvárněných Václavem Matějovským, Lucií Štěpánovou, Romanem Zachem, Markétou Děrgelovou, Pavlou Tomicovou a dalšími. Na Shakespearovi se mi nejvíce líbí, že nepředkládá konkrétní návod, jak si postavy vyložit. Jakoby vám nabídl mapu, ve které je několik cest a možností, a je jen na vás, kterou se vydáte. Hledat to je velká zábava,” uvedla Štěpánová.

Letos se mohou diváci těšit i na slovenského Hamleta, který do Prahy přijede na pouhé tři večery. Jedinou výjimkou v této hře je Tereza Kostková, která zde hraje postavu Gertrudy a svůj part má česky. Na Slovensku se inscenace těší velké oblibě. Okolo Hamleta vzniklo jakési fluidum, že je to vysněná role každého herce, ale tak tomu není. Zároveň jsem za tu roli vděčný, protože co vás může posunout víc? sdělil herec L’uboš Kostelný.

Na Slavnostech budou mít své místo i úspěšné premiéry předchozích let. Kromě Hamleta se setkáte i s krutovládcem Macbethem, magickou komedií Bouře, Zimní pohádkou nebo Veselými paničkami windsorskými. Vrátí se také Prague Shakespeare Company, tentokráte s novinkou v angličtině Romeo and Juliet.

Na scéně Martin Hilský se ve dvou večerech pak na jevišti objeví Tereza Ramba, David Novotný, Bára Munzarová, Zdeněk PiškulaJessica Boone. Ti společně s Martinem Hilským, Markem Ebenem a muzikanty Danielem Dobiášem a Jiřím Stivínem připraví atraktivní večer u příležitosti krásného jubilea profesora Hilského.

Letní shakespearovské slavnosti 2023, jejichž hlavním partnerem je i rádio Frekvence 1, se konají od 27. června do 2. září v Praze, Brně, Ostravě a Bratislavě. Na programu je 14 titulů rozprostřených do 139 představení. Vstupenky bývají vyprodané dlouho dopředu, proto doporučujeme všem zájemcům o Slavnosti na nic nečekat a koupit si lístek dříve, než byste řekli léto! Podrobné informace jsou k dispozici na stránkách festivalu www.shakespeare.cz nebo v prodejní síti www.ticketmaster.cz. Aktuality a zajímavosti nabízí InstagramFacebook.

Zábava - další články

Doporučujeme