Jak vypadal Bach nebo dívka, kterou snědli sousedé? Prohlédněte si práci vědců

21. března 2020·Zábava·Barbora Pisingerová

Bývá často označován jako jeden z nejlepších skladatelů všech dob. Skotská antropoložka Caroline Wilkinson zkoumala rozměry Bachovy lebky a podle jeho rysů vytvořila 3D obrázek, jak pravděpodobně vypadal. Zdroj: Bored Panda

Jak ve skutečnosti vypadaly velké osobnosti naší historie, nebo naopak úplně neznámí lidé, kteří žili před stovkami let? Díky vědcům to dnes víme. Forenzní antropologové, archeologové a týmy těch nejlepších odborníků umí k životu přivést mrtvé, kteří chodili po naší planetě v době Francouzské revoluce i neolitu. Podívejte se na jejich práci!

Do nedávna ještě platilo, že tváře mrtvých byly v průběhu několika let zapomenuty. Před vynálezem fotografie po zesnulých zůstávaly jen nepřesné portréty, sochy, nebo – častěji – vůbec nic. V teoriích, jak asi vypadali velikáni historie nebo tisíce jejich poddaných jsme se tak museli spokojit s velkou dávkou představivosti.

Naši vědci však už dnes umí téměř zázraky a zrekonstruovat tvář dávno mrtvých je jedním z nich. Můžeme tak díky nim nahlédnout do obličeje Marie Stuartovny, Maximiliena Robespierra nebo Johanna Sebastiana Bacha.

A prohlédnout si můžeme i rysy zapomenutých lidí, o kterých víme jen velmi málo. Například mladičké dívky, která padla za oběť zoufalému kanibalismu během hladomoru v roce 1609. Podívejte se sami!

 

Zábava - další články

Doporučujeme