Jedna z nejkrásnějších knihoven je v Praze. Klementinum uchvátilo svět

2. března 2020·Zábava·Karolína Stránská

Národní knihovna České republiky sídlí v historické budově Klementinum na Starém Městě v Praze. Je největší českou knihovnou a je nádhernou ukázkou barokního stylu. Ne nadarmo se pyšní titulem jedné z nejkrásnějších knihoven na světě.

Knihovna v pražském Klementinu se poprvé otevřela na podzim roku 1777 a po jednom pohledu do galerie není divu, že čtenáři serveru Bored Panda ji zvolili jako jednu z nejhonosnějších a nejkrásnějších knihoven na celém světě. Toto prvenství nám náleží zaslouženě.

Stropy knihovny jsou dílem malíře Jana Hiebla. V roce 1990 byla knihovna přejmenována na Národní knihovnu v Praze, od 1. ledna 1995 byl název upraven na Národní knihovna České republiky. Mnohé ze vzácných historických knih byly zaslány společnosti Google ke skenu a celkem Google digitalizoval přes 177 tisíc knih (stav v říjnu 2018)

Knihovna je pro turisty ale i místní stále poměrně neobjeveným pokladem, se kterým se pojí mnoho zajímavostí. Zaznamenávání lokálních teplot zde začalo v roce 1775 a pro svůj román si ji vybral i argentinský spisovatel Jorge Luis Borges.

Zábava - další články

Doporučujeme