Natáčení náročné scény ozařování v seriálu Smysl pro tumor. Březina měl spálený nos

24. ledna 2024·Zábava·Redakce

Smysl pro tumor (Zdroj: Česká televize / Lukáš Oujeský)

Seriál Smysl pro tumor diváky zaujal. A to nejen díky tématu, ale i tím, jak je natočen a že jsou k němu dodány příběhy mladých lidí, kteří s rakovinou bojovali. Některé scény byly pro hlavní hvězdu Filipa Březinu dost náročné.

Pro toho, kdo si neprošel onkologickou léčbou a ozařováním, mohli záběry v seriálu Smysl pro tumor z léčby radioterapií působit, skoro až vesmírně a nadpozemsky. Pro pacienty s rakovinou ale bohužel běžný postup. Natáčelo se navíc přímo na onkologickém oddělení Fakultní nemocnice Hradec Králové, které bylo za plného provozu.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Česká televize (@ceskatelevize)

A důvod, proč se nenatáčelo ve studiu, vysvětlila sama režisérka Tereza Kopáčová. Ten přístroj jak z vesmírného výzkumu je velký přes celou místnost a hodně drahý, ten bychom do studia vážně nepřestěhovali, i kdyby nám ho snad chtěli půjčit. Jakože by určitě nechtěli. Navíc je pořád v provozu.Navíc by podle ní neuměli složitý přístroj ani ovládat.

Natáčet se navíc mohlo v době, kdy přístroj nepotřebovali skuteční pacienti a čas měli i vyškolení pracovníci, kteří s přístrojem pomáhali. Pro Filipa Březinu navíc v hradecké nemocnici museli vyrobit masku na míru. Tu ostatně mají všichni pacienti, podle tvaru hlavy a druhu diagnózy.

Nadsázka nebyla ani spálená kůže okolo nosu, kde medik Filip má zhoubný nádor. Pochopitelně to tak nemá každý, je to individuální, ale konzultovali jsme to s odborníky,“ prozradila režisérka. Pro maskéra Martina Valeše to tak rozhodně nebyl jednoduchý úkol, protože maska vypadala v každém světle trochu jinak.

Velkým plusem celého seriálu je i to, že na konci každého dílu jsou příběhy lidí, kteří rakovinu překonali. Tereza Kopáčová je natáčela u sebe doma a sama říká, že důležité bylo, aby si získala jejich důvěru. Nenapadá mne, proč bych si měla držet profesní odstup. Lezu mu do hlavy i do života a on mi to musí dovolit. I proto jsem většinu hrdinů pozvala k sobě domů, dokud jsme nevyčerpali všechny fotogenické kouty mého bytu. Pak jsme se přestěhovali do bytu kameramana,“ přiznala otevřeně.

Zábava - další články

Doporučujeme