Režisér Slíbené princezny reaguje na drsnou kritiku diváků: ČT si na sebe upletla bič

28. prosince 2016·Zábava·Redakce

Obyčejná pohádka, kterých má na kontě česká kinematografie stovky, ale přeci jen jiná. Žádná z předchozích totiž nevyvolala na české scéně tak vášnivé diskuze. Troška o ní řekl, že je amatérská a nepovedená. Tomu se ale režisér Slíbené princezny brání. Prý je jen jinak vyprávěná a diváci jsou v tom nevinně, protože Česká televize v posledních letech dopustila, aby vznikla jakási norma, jak mají pohádky vypadat.

Na Boží hod, stejně jako na Štědrý den, přilákala nejvíce diváků k televizním obrazovkám premiéra pohádky v České televizi. Pohádku Slíbená princezna sledovalo 1,899 milionu dětských i dospělých diváků. Ovšem ne každému se pohádka zalíbila.

Kritikou nešetří internetoví diskutéři, ale třeba i režisér Zdeněk Troška, podle kterého jsou děti chudáci a Erben se obrací v hrobě. „Tohle se vážně nepovedlo. Vypadá to, že někdo vzal kameru a bez rozmyslu točil, co ho napadlo. Je to, jako když pejsek s kočičkou vařili dort,“ uvedl Troška pro Blesk.cz.

Ke kritice se po několika dnech vyjádřil sám režisér pohádky Ivan Pokorný, který je zároveň manželem autorky scénáře. Podle Pokorného je dobře, že Slíbená princezna vyvolala diskuze, protože je prý potřeba zrušit normu, jak mají pohádky vypadat.

„Ta pohádka není jiná! Je to o tom, že Česká televize si v posledních dvaceti letech na sebe upletla bič, protože dovolila, aby vznikla jakási norma pro to, jak má vypadat česká pohádka. A tu vnutila i divákům. Tahle pohádka je jiná pouze v tom, že je jiným způsobem vyprávěná,“ uvedl pro Blesk s tím, že si jen dovolil vybočit.

S tím ovšem nesouhlasí Troška, podle něhož režisér a scénáristka nectili zákon pohádek, kdy je záporná postava poražena a dobro tak vítězí.

[totalpoll id=”160320″]

Zábava - další články

Doporučujeme