Tajemství staré bambitky: Pohádka plná humoru a písniček

30. prosince 2020·Zábava·Lenka Skrzeczkova

Tajemství staré bambitky (Foto: ČSFD)

Jednou z dalších oblíbených podádek je Tajemství staré bambitky v hlavní roli se zpěvákem Tomášem Klusem. V příběhu díky dvou zkaženým hamužným rádcům nechybí humor a také mnoho písní. Děj má vtipně satirovat politicko-ekonomickou situaci v České republice v době premiéry. Režie se ujal Ivo Macháček, který například stojí za filmem Panic je nanic nebo Trosečníci.

Příběh vypráví o království, kde panovník je málokdy doma. Král s královnou (Jan Čenský a Tereza Kostková) jsou neustále na cestách a vládu nad královtsvím přenechávají svým rádcům Ferencovi a Lorencovi (Miroslav Vladyka a Jiří Lábus). Ti jsou ale hamižní a vypisují stále nové daně, aby měli ve vlastní kapse co nejvíc.

Práva obyčejných lidí hájí jen loupežník Karaba (Ondřej Vetchý), který výběrčí daní přepadává a nespravedlivě vybrané peníze vrací původním majitelům. Po narození dcery Aničky (Kamila Janovičová) Karaba pověsí své loupežničké “nádobičko” na hřebík a vrátí se k vyrábění hrnečků. Na zámku se ve stejnou dobu narodí syn Jakub (Tomáš Klus). Ten se v dospělosti setká s hrnčířovou dcerou a znovu se na scénu vrátí loupežníková bambitka, která se pokouší napravit zlodějinu královských rádců.

Pohádka má hvězdné obsazení. Zahrál si v ní například Ondřej Vetchý, Jiří Lábus, Miroslav Vladyka nebo Jan Čenský a Tereza Kostková. V příběhu nás provází i melodické písně, které zpívá hlavně Klus. Zajímavostí ale je, že ani jednu z nich sám nenapsal.

“Snažili jsme se vyloučit různé technické efekty, místo toho jsme se rozhodli napřít do charakteru jednotlivých postav. Do vyprávění, aby tam byla sranda, aby to bylo dojemné, aby to bylo ze života,” popsal volbu ztvárnění pohádky pro Deník režisér Ivo Macháček. Natáčení probíhalo v létě 2011 na hradě Bítov a Lemberk a ve skanzenu v Kouřimi a Přerově nad Labem.

Foto: ČSFD

 

Zábava - další články

Doporučujeme