Zázrak jménem kefír! Pomáhá srdci i zažívacímu systému

Podle vědců může mít kefír pozitivní vliv na krevní tlak díky podpoře komunikace mezi střevy a mozkem. Výzkum, který byl prováděn na krysách, byl prezentován na výroční schůzi Americké fyziologické společnosti (APS) na Experimentální biologii 2018 v San Diegu.

Kefír je fermentovaný probiotický mléčný nápoj, o kterém je známo, že pomáhá udržovat rovnováhu užitkových bakterií v zažívacím systému.

Předchozí výzkum ukázal, že nerovnováha ve střevní kolonii bakterií (mikrobiota) může u některých lidí způsobit vysoký krevní tlak. Dále se ukázalo, že probiotika – živé bakteriální doplňky, které jsou prospěšné pro trávicí systém – snižují krevní tlak, ale jak fungují mechanismy, které proces umožňují, zatím není známo.

Výzkumný tým z Univerzity Auburn v Alabamě ve spolupráci s University of Vila Velha v Brazílii proto studoval tři skupiny krys, aby zjistili, jak kefír snižuje vysoký krevní tlak (hypertenze). Jedna skupina měla hypertenzi a byla léčena kefírem. Další skupina měla hypertenzi a nebyla léčena vůbec. Třetí skupina měla normální krevní tlak a taktéž nebyla léčena.

Po devíti týdnech doplňování kefíru měly ošetřené krysy nižší hladiny endotoxinů (toxické látky spojené s narušením buněk), nižší krevní tlak a zlepšené střevní propustnosti ve srovnání s neléčenými skupinami. Zdravá střeva umožňují některým látkám projít, ale obecně působí jako překážka bránící škodlivým bakteriím a dalším potenciálně nebezpečným látkám.

Kromě toho kefír obnovil přirozené vyvážení čtyř různých bakterií ve střevě a enzymu v mozku, který je nezbytný pro funkci normálního nervového systému, což naznačuje, že nervové a zažívací systémy pracují společně za účelem snížení krevního tlaku.

Výsledek výzkumu byl prezentován 25. dubna v americkém San Diegu.