Zdeněk Pohlreich: Podstatné je zachovat chladnou hlavu a nebrat vážně všechno, co na vás televize nebo média valí

28. října 2020·Články·Lenka Skrzeczkova

Zdeněk Pohlreich. Foto: Frekvence 1

Oblast služeb a zejména restaurace v letošním roce zažívají nejtěžší období. Momentálně jsou zavřené a nikdo neví, zda vůbec tuto krizi přežijí. Vláda má sice v plánu záchranný balíček, který by měl podnikatelům pomoci, ale bude to všem stačit? K situaci se pro Frekvenci 1 vyjádřil šéfkuchař Café Imperial Zdeněk Pohlreich.

Pro restaurační byznys jsou zavedená opatření smrtící. “Myslím si, že restauratérský byznys přestal v zásadě do značné míry existovat. Určitě jsou nějaké jídelní koncepty, které to asi nezasáhlo. Například ty velké fast foody si asi polepšily. Ale taková ta klasická restaurace, kde sedí lidi a jedí, tak ta v tuto chvíli de facto vůbec neexistuje,” popisuje situaci Pohlreich.

Jeho restaurace byla nucena se momentální situaci přizpůsobit. Proto vytvořili produkt Šéfův lunch box.” Vaříme ho za daleko nižší ceny, než jsme zvyklí. Jídlo nedáváme na talíř a nikdo vám ho nezanese. My ho zavaříme do plastových krabiček a vy si ho odnesete sami nebo si ho necháte dovézt,” uvedl šéfkuchař. Snaží se tak udržet s Café Imperial v kurzu. “Rozhodně nemůžememluvit o nějakém vydělávání peněz. V tuto chvíli se snažíme limitovat naše ztráty a pokud to dosáhne nějakého bodu, kdy prostě nebudeme vědět, jak dál, tak ten byznys na chvíli zastavíme a počkáme si na lepší časy,” dodal Pohlreich.

Podle šéfkuchaře se nedá úplně určit, jak dlouho v tomto módu restaurace vydrží fungovat. “Kdybych to chtěl říct velmi všeobecně, tak to může trvat do doby, než vám dojdou peníze a asi nedává smysl abyste platil lidi, kteří nepracují a nic pro vás nevydělávají,” řekl. Pro svou restauraci v jarním období využil všechny možné dotace, které byli schopni dostat. “Teď se blíží druhé kolo a tam se budeme taky snažit využít všechno, co je možné a na ten zbytek se pokusíme nějak ty peníze splácat dohromady,” doplnil Zdeněk Pohlreich.

Momentálním cílem šéfkuchaře je nezbláznit se z toho a přežít toto období v nějakém mentálním zdraví. “Podstatné je zachovat chladnou hlavu a nebrat vážně všechno, co na vás ta televize nebo média valí, protože člověk se musí věnovat nějakým základním hodnotám nebo věcem, které mají v  životě smysl,” uvádí. Jemu samotnému pomáhá chození na procházky a bavení se o věcech, které s korona krizí vůbec nesouvisejí. “Nejvíc mi vždycky pomáhá když vařím. To je prostě taková jistota, komfortní zóna. Snažím se opřít o takové tradiční konzervativní věci a docela to funguje,” dodává na závěr Pohlreich.

Články - další články

Doporučujeme