Zeman Putinovi navrhl likvidovat novináře, přišlo jich prý příliš

14. května 2017·Články·Redakce

Dnešní schůzka prezidentů České republiky a Ruska Miloše Zemna a Vladimira Putina vyvolala pozornost mimo jiné Zemanovou poznámkou týkající se značného počtu přítomných novinářů v jednací místnosti. Zeman při příchodu vyjádřil názor, že je v sálu mnoho žurnalistů a bylo by prý dobré je "likvidovat", na což Putin reagoval diplomatičtěji. Německá agentura DPA situaci popsala slovy, že se Zeman pokusil na Putina zapůsobit děsivým vtipem. Hradní mluvčí Jiří Ovčáček výrok hlavy státu označil za bonmot.

 

“Je tady příliš mnoho novinářů. Je třeba je likvidovat,” řekl Zeman, který do místnosti vcházel s Putinem. Ruský prezident v diplomatičtějším duchu odpověděl: “Není třeba likvidovat, ale snížit jejich počet, to ano.”

DPA zároveň upozornila na opakované případy zastrašování novinářů v Rusku. Organizace Novináři bez hranic na letošním seznamu 180 zemí řazených podle respektu ke svobodě tisku Rusko řadí na 148. místo. ČR je na seznamu třiadvacátá.

Výroky na okraj jednání Zeman-Putin zachytil zvláštní dopisovatel listu Komsomolskaja pravda Dmitrij Smirnov, který se na svém twitterovém účtu věnoval zajímavostem ze setkání.

Odehrálo se v ruštině a na počátku se Putin dotázal svého protějšku, zda se bude tlumočit. Zeman to označil za zbytečné. “Není třeba. My všichni rozumíme jakémukoli ruskému dialektu,” řekl. Na jednání byl také ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov. Zeman ho při vítání s ruskou stranou oslovil v narážce na jeho lásku ke kouření a zákazy vyhlašované v Rusku. “Vy jste, pane ministře, kuřák stejně jako já. I když váš prezident kouření zakazuje,” řekl Zeman. Putin jen stručně opáčil: “Nedoporučuji.”

Putin je propagátorem zdravého životního stylu. Rusko zakázalo kouření v restauracích a barech v roce 2014, uvažuje se o zákazu prodeje cigaret osobám narozeným po roce 2015. Putin už roku 2010 vyzval coby tehdejší premiér členy vlády, aby přestali kouřit. Lavrov je ale znám jako obránce práv kuřáků.

Novinář Smirnov schůzku Zeman-Putin ohlásil na twitteru větou: “Začalo setkání Putina se Zemanem: nejveselejší bilaterálka na pekingském fóru”. Oba prezidenti se v Pekingu účastnili konference věnované budování novodobé Hedvábné stezky, která má spojit Čínu a většinu Asie, Evropy a Afriky.

Zdroj: ČTK

Články - další články

Doporučujeme