A nám to projde? Studenti protestovali proti sexismu na škole s humorem

26. srpna 2017·Životní styl·Karolína Stránská

Skupinka studentů přišla se skvělým nápadem, jak vyjádřit nesouhlas se sexistickým kodexem oblékání v jejich škole.

Dvacet studentek kalifornské střední školy asi nečekalo, že je hned první den nového školního roku pošlou domů a to jen kvůli tričku – ukazovalo totiž jejich ramena. Toto opatření vzbudilo nesouhlas u ostatních, neboť v předchozích letech je na školních fotografiích jasně vidět, že v podobném oblečení bylo dovoleno se fotit. Vedení školy tvrdí, že tato opatření ohledně kodexu oblékání slouží k tomu, aby chránila studenty. Mnohým však toto pravidlo připadá ryze sexistické.

Právě proto se skupinka kluků rozhodla, že nebudou jen tiše přihlížet. Vyrazili další den do školy ve stejném typu trička, za který byly jejich spolužačky poslány domů. Ačkoliv je výsledný dojem především humorný, vyústil v pozitivní diskuzi o kodexech oblékání s ředitelem školy.

“Ocenil jsem, že se mám stále co učit. Sedl jsem si se studenty a vyslechl si, kde nastal problém,” uvedl Adrian Ramirez, ředitel střední školy.

Pro Andreie a další kluky, kteří se protestu účastnili, však toto gesto znamená mnohem víc, než jen vzít si na sebe vtipný obleček. “To, že nemůžete nosit určitý kousek oblečení, se možná lidem zdá jako maličkost, ale reprezentuje to problém, který je v naší společnosti obrovský – ženy jsou stále podrobovány dominanci mužské ideologie. Zaslouží si, aby s nimi bylo zacházeno s respektem a to znamená, že si mohou nosit, co jen chtějí,” uvedl Andrei.

Životní styl - další články

Doporučujeme