Ágnes Němečková: Odpovědnost za dítě mají rodiče, ne stát. Matka ani otec nejsou návštěva

3. ledna 2023·Životní styl·Barbora Turková·Luboš Procházka

Ágnes Němečková. (Zdroj: Frekvence 1)

Ať se děje cokoliv a dítě je jakkoliv nemocné, rodiče mají vždycky právo být s ním v nemocnici. Proč nemocnice toto stále nechápou a jaká je situace v zahraničí? Hostem Press klubu byla Ágnes Němečková z Českého helsinského výboru.

Vánoce jsou pro Ágnes Němečkovou stejně náročné období, jako zbytek roku. Děti a jejich rodiny potřebují pomoci klidně i na Štědrý den. V posledních několika měsících se řeší práva rodičů na jejich pobyt v nemocnici, pokud v ní mají nemocné dítě. „Práva jsou daná zákonem. Dítě má podle zákona o zdravotních službách paragrafu 28 právo na nepřetržitou přítomnost zákonného zástupce. Ve většině nemocnic to visí na chodbách, ale řada z nich to bohužel nedodržuje a porušují to. Buď kvůli rozhodnutí lékaře a nebo říkají, že to mají někde napsané, ale teď nemají čas to hledat. Pokud rodič není intoxikovaný alkoholem nebo drogami, neohrožuje personál nebo ostatní děti, tak ho nikdo nemůže od jeho dítěte odvést,” vysvětluje Němečková.

Zdravotnický personál podle ní nechápe, že rodič je pro ně pomoc a může jim odebrat část péči o dítě. Navíc je to i velká psychická pomoc pro nemocnou ratolest. „Spoustu lidí ještě nepochopilo, že odpovědnost za dítě mají rodiče, ne stát. Rodič je tam, aby zdravotníkům pomohl a ne je kontroloval. Chce pomoct svému dítěti. Problém nejsou ani peníze, protože do šesti let věku dítěte hradí přítomnost rodičů zdravotní pojišťovna, od šesti let si to rodiče hradí sami. Většina z nich tam chce sedět na židli, jídlo si donesou z domova a po nemocnici nic nechtějí,” vysvětluje Němečková. Nemocnice, ale i pohotovosti měly o Vánocích napilno, protože respirační onemocnění řádila všude kolem. Nedá se ale říct, které věkové kategorie jsou ohroženy nejvíce. „Právo na to být s rodiči mají všechny děti do 18 let. Samozřejmě může tam být patnáctiletý puberťák, který si zlomil ruku a machruje před holkami a mámu vyhazuje. Zažila jsem ale kluka, který špatně skočil do bazénu, ochrnul od krku dolů a rodiče od něj vyhazovali, že to přeci zvládne sám,” dodává Němčková.

Rodič není návštěva

Mnoho nemocnic právě o Vánocích zakazovaly návštěvy. „Je nutné si zapamatovat, že rodič nikdy není návštěva. Může se stát, že nemocnice omezí přítomnost na jednoho zákonného zástupce, ale jinak nelze přítomnost rodiče omezovat. I během největší pandemie tam rodiče mohli, během té doby vyšla metodika, která stále visí na stránkách Ministerstva zdravotnictví,” upozorňuje Němečková. Nemocné děti často nepotřebovaly vánoční výzdobu nebo pohádky v televizi, ale vlídné slovo, a to, že je rodiče drží za ruku.

O trochu lepší situace může být v soukromých nemocnicích, nedá se ale říct, že by na tom špatně byly jen státní nemocnice. „Naše zdravotnictví ale není zadarmo, platíme si ho z daní. Není to o tom, že se k personálu budeme chovat arogantně, měli bychom být parťáci. Pak nebudeme muset řešit telefonáty ve dvě ráno, kdy maminka stojí před JIPkou a slyší svoje dítě křičet a zdravotní sestra jí řekne, že k němu nemůže a ať přijde zítra odpoledne,” dodává Němečková a říká, že je ráda, že funguje spolupráce s Ministerstvem zdravotnictví. „Teď vzniká metodické doporučení, které se to bude snažit nemocnicím přiblížit a ukázat jim, jak mají s rodiči správně pracovat.” Bohužel tento problém má jen Česká republika. „Když sem někdo přijede, tak je překvapen, jak si to tady někdo může dovolit. V zahraničí se dávno pracuje s tím, že přítomnost rodičů má velký vliv na uzdravení dítěte. Všichni už to dávno ví a nechápou, kde jsme se tady zasekli,” krčí rameny Ágnes Němečková.

Životní styl - další články

Doporučujeme