Barevné velikonoční dny. Proč se Žlutému úterý může říkat i Šedivé?

4. dubna 2023·Životní styl·Barbora Turková

Ilustrační foto (Zdroj: Shutterstock)

Žluté úterý se také často označuje jako Šedivé a letos vychází na 12. dubna. Po Květné neděli a Modrém pondělí je třetím dnem pašijového předvelikonočního týdne. Jaký je jeho význam a co by hospodyňky měly dělat? Odpovídá web Bleskproženy.cz.

Poslední předvelikonoční úterý je spojováno s domácností. Myla se okna, někdy se i bílilo, ale hlavně bylo potřeba velmi důkladně vymést pavučiny. Právě odtud vzniklo pojmenování Šedivé úterý. Očista domova neměla jen praktický význam, ale symbolizovala i to, že se z chalupy vymetou všechny “nečistoty”. Nejen ty viditelné, ale i v duchovním slova smyslu.

Používá se ale také Žluté úterý. Oba dva významy jsou navíc spojené s počasím. Aprílové počasí je někdy opravdu různé a zvláštní. Takže v úterý může být sluníčko (Žluté) nebo být zataženo (Šedivé). A proč se ještě říká Žluté úterý? Podle některých výkladů se odvíjí od toho, že po vymetení nepořádku a umytí oken se do našich domovů opět dostane slunce. Světlo a slunce tato veselá barva připomíná.

Jinak s tím ale nejsou spojené žádné zvláštní zvyky a rituály. Celý předvelikonoční pašijový týden vděčí za své pojmenování pašijím, což jsou biblická vyprávění, kterými si lidé připomínají utrpení Ježíše Krista. Pojem pašije je odvozen z latinského passio, což znamená právě utrpení.

 

Životní styl - další články

Doporučujeme