Čeká vás party? Tyhle potraviny před pitím alkoholu snězte a vyhnete se kocovině

22. března 2022·Životní styl·Dominika Číčelová

Ilustrační foto (Shutterstock)

Chystáte se někam na večírek, oslavu či návštěvu a víte, že budete konzumovat alkohol? Pak si dávejte pozor na to, co sníte předtím. Výběr potravin má totiž velký vliv na to, jak se budete cítit na konci dne, a hlavně druhý den ráno, pokud byste to s alkoholem přehnali. Co tedy před party jíst prozradil web Dáma.cz.

Vejce

Jsou výživná, zasytí vás a mají hlavně hodně bílkovin. Svačina v podobě potravin bohatých na proteiny před konzumací alkoholu může zpomalit vyprazdňování žaludku a zpozdit vstřebávání alkoholu. Navíc vás bílkoviny udrží sytější, což sníží riziko přejídání se poté, co jste toho hodně vypili. Je totiž prokázáno, že alkohol zvyšuje chuť k jídlu, takže výběr správné potraviny je chytrý způsob, jak minimalizovat chutě.

Ovesné vločky

Oves obsahuje hodně vlákniny a bílkovin, což podporuje pocit plnosti a zmírňuje účinky alkoholu. Kromě bílkovin obsahují ovesné vločky taky vitamin B6, železo a vápník. Zejména železo a „béčko“ prospívají játrům a chrání je před poškozením způsobeným alkoholem.

Banány

Kromě vlákniny obsahují hodně draslíku, který zabraňuje takzvané elektrolytové nerovnováze spojené s konzumací alkoholu (elektrolyty jsou minerály, které pomáhají udržet rovnováhu tekutin v buňkách, svalech a tkáních – patří sem sodík, draslík, hořčík, fosfor a chlor). Obsahují taky 75 % vody, takže vám pomohou udržet hydrataci. Jsou navíc rychlým občerstvením, které je hned po ruce.

Losos

Jeden z nejlepších zdrojů omega-3 mastných kyselin, což jsou esenciální mastné kyseliny spojené se spoustou zdravotních benefitů. Některé studie naznačují, že omega-3 mastné kyseliny můžou pomoct snížit některé škodlivé účinky alkoholu včetně zánětu mozku způsobeného nadměrnou konzumací. Losos obsahuje taky hodně bílkovin, které zpomalují vstřebávání alkoholu.

Avokádo

Je doslova nabité zdravými tuky, takže je ideální potravinou, kterou byste si měli dopřát, pokud se chystáte popíjet alkohol. Je to proto, že tuk harmonizuje trávení sacharidů a bílkovin, což může zpomalit vstřebávání alkoholu do krevního oběhu. Avokádo obsahuje navíc hodně draslíku, který pomáhá udržet rovnováhu elektrolytů, přičemž už jen polovina avokáda pokryje deset procent denní potřeby tohoto minerálu.

Červená řepa

Je to doslova superpotravina, která zabrání vaší případné kocovině. Je to díky impozantnímu obsahu antioxidantů. Jedna studie prokázala, že šťáva z červené řepy vykazuje ochranný účinek na jaterní buňky, což způsobuje snížení poškození až o 38 procent! Další výzkumy zjistily, že konzumace šťávy z červené řepy zvyšuje hladinu několika enzymů, zapojených do detoxikace jater.

 

Životní styl - další články

Doporučujeme