Chrup psů a koček potřebuje péči: Jak správně předcházet problémům?

21. května 2020·Životní styl·Barbora Pisingerová

Chrup našich domácích mazlíčků je něco, na co spousta páníčků zapomíná. Jeho stav mnozí řeší až ve chvíli, kdy se vyskytne problém. V takovém případě už ale může být pozdě. Jak potížím předejít?

Kočky

Koťata se rodí bezzubá, prvních 26 zoubků se jim obyčejně prořeže až mezi 3. a 6. týdnem po narození. O tyhle zuby pečovat zpravidla nemusíte. Dospělá kočka má zubů 30 a ty už ale nějakou péči vyžadují. Jsou totiž od přírody náchylné ke vzniku zubního kamene či paradentózy, a to zejména po druhém roce života.

Ideální je čistit zuby dvakrát týdně. Kočce mohou zuby během života vypadávat, nejohroženější jsou řezáky. Obvykle to ale zvířeti nijak nevadí.

Jak čistit

Klasický lidský zubní kartáček je pro kočičí chrup příliš tvrdý. O něco lépe jsou na tom kartáčky pro malé děti. Vyrábí se také specializované kartáčky na prst, které jsou určeny přímo pro zvířata.

Někteří odborníci radí používat bílou vatu namočenou v peroxidu vodíku nebo ve slané vodě. Během čištění byste si ale měli dát pozor na to, aby roztok skončil jen potřený na zubech a aby ho kočka příliš nespolykala.

Varovné signály

Asi nikoho nepřekvapí, že nejjistějším varovným signálem je zápach z tlamičky. Zpozornět byste určitě měli i v případě, že zvíře odmítá klasickou stravu, vyhýbá se tvrdším granulím, přestává žrát, dásně krvácí či mění barvu a nebo dokonce kočka nemůže zjevně tlamičku ani pořádně zavřít. Ideální je jednou za půl roku absolvovat kontrolu u veterináře.

Psi

Problémy se nevyhýbají ani psům, platí přitom, že velká plemena jsou ohrožena zpravidla nejméně. První zoubky se štěňatům prořezávají kolem 3. týdne věku. Mléčný chrup v celkovém složení čítá 28 zubů a péče mu může spíš uškodit. Trvalé zuby přicházejí mezi 3. a 7. měsícem a celkem jich je 42.

S péčí o zuby je vhodné začínat už od štěňátka, aby si zvíře na proces zvyklo. Abychom však zbytečně nepoškozovali štěněcí chrup, ideální je začínat pozvolna zhruba od 3. měsíce. Mezi nejčastější problémy totiž patří zubní kámen, který bez patřičné péče může vést až k vypadávání zubů.

Jak čistit

Většina odborníků doporučuje speciální gumové kartáčky na prst. Vyvarujte se přitom používání lidské pasty – ta by snadno mohla podráždit pejskův žaludek. Existuje celá řada zubních past vyvinutých speciálně pro zvířata. Zuby rozhodně nemusíte čistit každý den. Ideální je to jednou až dvakrát týdně a to zejména po krmení.

Existují i alternativy pro takové psy, kteří kartáček nesnesou. Jednou z nich jsou třeba sypké preparáty obsahující mořské řasy. Ty stačí nasypat do běžného krmiva. Praktické jsou také funkční pamlsky a hračky speciálně vytvořené k čištění zubů. Další možností jsou tvrdé granule, které pes musí kousat.

Varovné signály

Nejčastěji poznáte problém podle nateklých či krvavých dásní. Častý je také žlutohnědý povlak na zubech vytvořený z plaku, který už za pouhých čtrnáct dní postupně mineralizuje a dává tak základy zubnímu kameni. Bolest a potíže také spolehlivě signalizuje, když zvíře odmítá jíst tvrdou stravu, nebo si přestává hrát ve stylu přetahování či jiných aktivit zapojující právě zuby.

Životní styl - další články

Doporučujeme