Chybí vám v těle železo? Vyzkoušejte tento překvapivý trik!

Když se řekne příjem železa, možná se vám vybaví špenát, brokolice, černé fazole, kapusta, čočka nebo hořká čokoláda. Existuje ale ještě jeden velmi jednoduchý trik, který vás možná překvapí. Spočívá totiž nikoli v ingrediencích, ale ve způsobu přípravy pokrmů.

Studie amerických vědců publikovaná v odborném časopise Indian Journal od Pediatrics přišla s překvapivým závěrem. Podle ní totiž stačí vařit na litinové pánvi a podíl železa v jídle stoupne až o celých 16 %.

Tento trik funguje zejména u surovin, které v sobě obsahují vitamín C. Ten totiž zvyšuje schopnost vstřebávat železo. Nejvíce železa z litinové pánve absorbují jídla tekutá a déle vařená.

Naopak pevná jídla, která jen krátce osmahneme, nemusí vstřebat prakticky vůbec nic. Vědci rovněž upozorňují, že starší a opotřebovanější pánve mají již ztenčený povrch a železo s jídlem tak reaguje méně.