Chystáte se na dovču? Tyhle super tipy a triky se vám budou při balení hodit!

10. května 2023·Životní styl·Redakce

Ilustrační foto (Zdroj: Depositphotos)

Co my víme, tak cestování je fajn. Šetříme celý rok, abychom si pak mohli vzít v práci dovču, sbalit kufry a vyrazit někam k moři, do hor, poznávat cizí kraje a mravy, odpočinout si a každý svůj krok od drinku na letišti při čekání na odbavení až po smutný přílet zpět domů postovat na sociálních sítích. Co ale tomuhle všemu předchází? Balení. A na něm není nic pozitivního. Existuje ale pár triků, jak si balení zjednodušit.

Ať už jedete kamkoliv, vždycky se hodí umět se sbalit do co nejmenšího zavazadla, případně umět se sbalit tak, že se vám do kufru vejde mnohem víc věcí, oblečení a bot. A pokud cestujete s nízkonákladovou leteckou společností, bude se vám to hodit tuplem. Kromě toho zde máme několik vychytávek, které vám celé balení a cestování usnadní a zjednoduší.

Sprchovací čepice na boty

Je v každém druhém hotelovém pokoji, ale použil ji někdy někdo k účelu, k němuž je sprchovací čepice původně určena? Asi málokdo, že? Víc než na ochranu vlasů před namočením, se hodí na boty. Šoupněte je do ní a nemusíte se bát, že by vám špinavé podrážky ušpinily další věci v kufru.

 

Využijte vnitřek bot

Takového místa! Do sbalených bot se vejde tolik ponožek, i menší trička a spoustu dalších drobností včetně parfému či jiné skleněné nádobky. Tu zároveň ochráníte před rozbitím. A ušetříte tak spoustu místa. I vnitřek plážového klobouku se parádně hodí pro sbalení šátku nebo jiného kousku oblečení.

 

Naplánujte outfit na každý den

Ne, že by toho byla každá žena schopna, ale pokud jedete skutečně jen na pár dní, není od věci dopředu si připravit outfit na každý den a celý ho strčit do sáčku. Vyhnete se tak tomu, že budete mít zbytečný počet triček nebo doplňků, které vlastně vůbec nevyužijete.

 

Schovávejte si malé lahvičky

Ty se hodí především pro ty, které čeká cesta nákladovou společností. Na palubu letadla vás zkrátka nepustí s tekutinou, která v nádobě obsahuje víc jak 2 dcl. Všechny přípravy od odličovacích vod, přes krémy až po šampony, tak musíte mít v menších baleních. Jistě to ale ocení i ti, kteří nejsou tímto pravidlem nijak limitováni. Kdo by se chtěl tahat s celými velkými lahvemi šampónů a tělových mlék, když vám na pár dní, co budete pryč, stačí jen troška od všeho. Budete tak mít alespoň víc místa na další pár bot.

 

Buďte prozíraví, myslete na suvenýry

Je takové napsané pravidlo, že ať se snažíte sebevíc, vždy vám dělá větší problém vejít se do zavazadla cestou zpět, než když se balíte doma. Kromě toho, že to tak prostě je to může být i tím, že jste na dovolené nakoupili pár suvenýrů, které ovšem taky musíte někam na cestu zpátky sbalit. Myslete na to už při balení tam a nechte si v zavazadle alespoň malé místo. Nikdy neodjíždějte s přecpaným kufrem do úplného maxima. Nebudete mít šanci sbalit se na cestu zpět.

 

Šperky místo léků

Kam se šperky? To je celkem častá otázka. Vyřešte to tak, že babičce nebo dědovi “šlohnete” dávkovač na léky. Nebo možná si radši kupte svůj vlastní. Nicméně do jednotlivých přihrádek se krásně vejdou nejrůznější prstýnky, náušnice a řetízky.

 

Chňapky jako pouzdro

Pokud s sebou vezete i takové zkrášlovací pomocníky jako kulma nebo žehlička na vlasy, určitě nechcete, aby se vám po cestě poničily. Strčte je do kuchyňské chňapky a nic se jim nestane.

 

Řetízek v brčku

Pokud máte řetízek, který si šikovně sbalíte spolu s ostatními šperky, pravděpodobně se vám zauzluje tak, že ho do konce dovolené nerozmotáte. Provlékněte ho brčkem a teprve pak uložte do zavazadla. Předejdete tak zašmodrchání.

 

Cennosti mějte vždy u sebe

Tohle je spíše takové připomenutí na závěr. Nikdy nenechávejte cenné věci a doklady bez dozoru někde v kufru. Mějte je všechny pěkně v kabelce, ledvince či batohu, který nepustíte z ruky.

Životní styl - další články

Doporučujeme