Čím víc tloustneme, tím víc chceme nezdravé jídlo. Proč tomu tak je?

15. dubna 2020·Životní styl·Barbora Pisingerová

Zdroj: Shutterstock

Čím jste tlustší, tím méně máme chuťových pohárků, zjistili vědci z Cornell University. Tlustší lidé pak více inklinují k nezdravějšímu jídlu a jedí ho větší množství, aby dosáhli stejného požitku, jako jejich hubení přátelé.

Studie byla zatím prováděna na potkanech, její výsledky se však dají aplikovat i na člověka. Američtí vědci z Cornell University v New Yorku zjistili, že obezita ve skutečnosti hubí naše chuťové kanálky. Tuková tkáň totiž vylučuje protein, který zvyšuje úmrtnost buněk a snižuje jejich schopnost regenerace.

Zkoumaní potkani, kteří byli krmeni tučnější stravou vážili po osmi týdnech výzkumu průměrně o 30 % více, a zároveň měli o celých 25 % méně chuťových pohárků, než skupina, která jedla stravu normální. Výsledky tak konečně vysvětlily, proč tlustší lidé tolik inklinují ke kalorické stravě a odmítají se jí vzdát i přes to, že je tím často ohroženo jejich zdraví nebo v nejhorších případech i život.

Lidé s vyšším podílem tělesného tuku přirozeně více touží po kaloričtějších jídlech výraznějších chutí a musí sníst větší množství, aby pocítili stejné uspokojení z jídla, jako ti hubenější z nás. Držení diety nebo změna stravy směrem ke zdravějším a méně chuťově výrazným potravinám je tak pro ně mnohem náročnější. Dobrá zpráva je, že když se jim to povede, chuťové kanálky se po čase opět zregenerují.

Životní styl - další články

Doporučujeme