Co dělají pavouci v zimě? Spí nebo loví!

5. února 2016·Životní styl·Redakce

Pavouci žijící v přírodě se před mrazem ukrývají. Většinou pod kůrou stromů, v puklinách nebo hlubších vrstvách půdy. Co dělají u vás doma?

Venku žijící pavouci nepřestávají lovit ani v zimě. Některé drobné druhy žijí dokonce pod vrstvou sněhu. Dokážou se pohybovat i na sněhu. Třeba taková plachetnatka pozemní si dokáže postavit sítě ve zvířecích stopách na sněhu. Otužilec!

Naši domácí pavouci (pokud žijete v normálním bytě, určitě svého pavouka máte!) jsou v pohodě celoročně, je jim docela fuk, jestli je jaro nebo zima. Pokoutníci, třesavky nebo snovačky mají v našich domácnostech zajištěno stabilní prostředí. Drobných dobrot, kterými se pavouci živí, se v našich domácnostech najde i v zimě dost.

Nebojte se. Naši běžní pavouci nejsou jedovatí. A jsou mnohem menší, než my!

Chorobný strach z pavouků – arachnofobie – se vyskytuje u 50% žen a 10% mužů. Je to zřejmě pozůstatek instinktů, které nám kdysi pomáhaly přežít.

A jedna důležitá myšlenka na konec… Až se budete někdy v budoucnu rozhodovat, co s pavoukem, který se vám usídlil v obýváku, pokuste se vybrat to nejméně razantní řešení a tvorečkovi neubližujte.

Aniž si to často uvědomujeme, jeho služby jsou pro nás velmi prospěšné. Chrání totiž své lidské společníky od přemíry obtížného hmyzu, který si do domácnosti vždy nějak cestu najde.

Uznáváme, pavouci nejsou typičtí mazlíci, ale zase nepotřebují venčit, česat a krmit jako psi!

Šest největších mýtů o krmení psů. Poučte se, váš pes to ocení!

Pes žere trávu, bude pršet! 6 mýtů o psech

Životní styl - další články

Doporučujeme