Dámský klub: Jsou vám bližší Dušičky nebo Halloween?

30. října 2015·Životní styl·Redakce

Před námi je Halloween a stejně tak i den, kdy si připomínáme památku všech zesnulých. Co víc prožíváte a jak si jeden nebo druhý svátek připomínáte? Dnes se tomu budeme věnovat v Dámském klubu na Frekvenci 1.

Halloween

Původem jde o anglosaský lidový svátek, který se slaví poslední říjnový den, tedy den před křesťanským Svátkem všech svatých. V tento den se děti oblékají do strašidelných kostýmů a chodí po sousedech koledovat s pořekadlem “trick or treat”. Buď něco vykoledují nebo sousedům provedou nějakou lumpárnu.

K Halloweenu také neodmyslitelně patří tzv. “jack-o’-lantern”, tedy vydlabané a vyřezané dýně se svíčkou uprostřed. Ty mají odhánět duchy zemřelých. Ačkoli se Halloween slaví spíš v anglicky mluvících zemích, u nás se ujaly především dýně, které se staly oblíbenou podzimní výzdobou.

Dušičky

Tento svátek vznikl ze Svátku všech svatých. Ten se slaví ve dnech, kdy Keltové oslavovali konec roku, tedy v noci z 31. října na 1. listopadu. Kelty byl tento den vnímán také jako doba, kdy se stírá hranice mezi světem živých a mrtvých a věřilo se, že se duše zesnulých v tento čas vracejí na zemský povrch, a živí mohou navštívit podsvětí.

Pro tento den je typické, že se za zesnulé zapalují svíčky a v dobrém se na ně vzpomíná. Tato tradice pochází od Keltů i od Slovanů, kteří věřili, že oheň očišťuje a světlo pomáhá chránit před zlými a potměšilými duchy. Letošní Dušičky připadají na pondělí 2. listopadu. 

A co raději slaví moderátorky Dámského klubu?

Aneta: Obojí, uctíváme mrtvé, ale zároveň si děláme Halloween party 🙂

Markéta: Já slavím Halloween. S radostí a láskou. A na ty, co mě opustili myslím stejně pořád, na to nepotřebuji extra svátek.

A jak jste na tom vy? Dušičky nebo Halloween? Co je vám bližší? Povídat si o tom budeme už dnes mezi 16. a 17. hodinou v Dámském klubu na Frekvenci 1. 

Životní styl - další články

Doporučujeme