Dámský klub řeší: Kdy začít dávat dětem kapesné?

24. března 2015·Životní styl·Ivana Zítová

Umět hospodařit s vlastními penězi je třeba učit děti od malička. Kdy je ale ta správná doba na to začít s pravidelným kapesným? A jak vysoké by mělo být? Dnešní téma Dámského klubu na Frekvenci 1.

Kapesné prospívá

Pokud si vaše dítko přeje cokoli, koupíte mu to?  Pokud vyjde nová módní kolekce s jeho oblíbeným hrdinou, v tu ránu ji má?. Pak si asi kladete otázku, k čemu by vašemu dítku vlastně kapesné bylo. Pokud ho ale chcete naučit hospodařit s penězi, pak je pro něj důležité, aby mohlo rozhodovat alespoň o minimálním obnosu peněz. Když je utratí za hloupost, bude chvilku trvat, než si zase na něco našetří. Proto je kapesné prvkem výchovným a nikoliv rozmazlujícím.

 

Kolik mu dávat?

To je otázka. Záleží na věku dítěte i na tom, co si z kapesného má kupovat. Stejně tak to by kapesné nemělo být tak vysoké, aby si za něj dítě mohlo koupit prakticky cokoli, zatímco vám bude z výplaty chybět. U školáků nižších ročníků, kterým dáváte do školy svačinu stačí na nějakou tu žvýkačku nebo samolepky kapesné v řádu desetikorun. U těch starších, kteří si kupují i jídlo, zhodoťte společně situaci. Až dojdete k částce, která by pokryla výdaje na jídlo i nějakou tu drobnost, společně ji odsouhlaste. Pokud je vaše dítě proti a chce víc a zároveň už může chodit na brigády, pak mu doporučte, ať si na nový mobil vydělá samo. Uvidíte, jak rychle si začne vážit peněz.

 

 

A co si myslí o kapesném moderátorky Dámského klubu?

Aneta: Dávala bych kapesné hned, jak začne dítě chodit do školy. Ať se naučí hospodařit. A dostávalo by ho jednou týdně, aby se naučilo také šetřit. Ovšem kolik dítěti dávat, to by se odvíjelo od jeho věku. Začala bych s desti korunami a pak přešla ke stovkám…tisícovky ať si pak vydělává samo. 🙂 

Na vaše názory čekáme už dnes mezi 16. a 17. hodinou na Frekvenci 1.

Životní styl - další články

Doporučujeme