Dámský klub se ptá: Jak snášíte změny času?

30. března 2015·Životní styl·Luboš Procházka

V neděli jsme si museli posunout hodinky o šedesát minut dopředu! Taková změna nám ubrala hodinu spánku. Zamávalo to s vámi nebo změny času snášíte dobře? Dnešní téma Dámského klubu na Frekvenci 1.

Hodina sem, hodina tam!

To, jestli se čas posouvá sem či tam prakticky vůbec nevnímáte. Abyste si zvykli na nový čas, stačí vám přeřídit hodinky a budíky. Letní čas se občas sice stává terčem kritiky, ale možná i vy rádi oponujete tím, že díky němu dochází k energetické úspoře. 

Průzkumy energetických společností ale ukázaly, že úspora je výraznější jen v období rovnodennosti.

Dlouhé zvykání

Častým argumentem odpůrců časového posunu je, že mnoha lidem působí zdravotní potíže. Ve dnech časového posunu je i zvýšené množství dopravních nehod. Podle kritiků se lidé mohou dostat do situace, kdy konkrétní událost může podle časových údajů vypadat, jako by skončila dřív, než začala.

Navrhované řešení

Především ve Velké Británii se často diskutuje o tom, že řešením by mohlo být přejít na „letní čas“ celoročně. To by znamenalo sjedocení časového pásma s většinou Evropy. 

 

A jak snášejí změny času moderátorky Dámského klubu?

Aneta: Hůř snáším únavu při přechodu zima/jaro nebo podzim/zima. Změny času vážně neřeším. Možná jsem unavenější a chvilku se mi hůř vstává a je mi nepříjemné, jak se v zimě dřív stmívá, ale rozhodně to na mě nepůsobí tak, jako na některé jiné jedince.

A jak posun času ovlivňuje vás? Svěřte se nám už dnes mezi 16. a 17. hodinou na Frekvenci 1.

 

Životní styl - další články

Doporučujeme