GALERIE: To je odvaha! Dívka si přestala holit vousy, které jí rostou kvůli nemoci

4. března 2018·Životní styl·Barbora Pisingerová

Zdroj: Facebook

Nova Galaxia (26) je americká vlogerka, která trpí syndromem polycystických ovarií. Toto vrozené onemocnění se u dívek začíná projevovat zhruba kolem 11. nebo 12. roku věku. Přináší s sebou hormonální nerovnováhu, problematickou periodu a nadměrné tělesné ochlupení. V listopadu se Nova po čtrnácti letech přestala holit - a stala se tak vousatou dívkou! O své diagnóze pravidelně natáčí videa. 

Na jednom ze svých videí Nova vypráví, jak to vlastně všechno začalo. Když jí bylo 11 let, dostala první menstruaci a po těle jí začaly rašit chlupy, které by u dívky nikdo nečekal. Na hodině přírodovědy potkala chlapce jménem Adam, který ji kvůli její neobvyklé nemoci začal šikanovat. Nova se svěřila, že to pro ni bylo těžké.

Mezi 11. a 12. rokem jí menstruace přestala. Začala opět až v šestnácti letech jen proto, že svou hormonální nerovnováhu začala řešit hormonální antikoncepcí. Tu však po čase přestala brát, protože se po ní cítila nepříjemně, a periodu od té doby nikdy neměla. Příznaky, které Nova zažívala, jsou při syndromu polycystických ovarií zcela běžné. Součástí jsou také cysty na vaječnících, neschopnost těla ženy ovulovat, vyšší ukládání tělesného tuku, akné a menší hustota vlasů.

Šestadvacetiletá mladá žena celý svůj život s těmito příznaky bojovala a byla kvůli nim nešťastná. V listopadu loňského roku se však rozhodla pro radikální věc. V rámci Movemberu, tedy mezinárodní akci, kdy se muži v listopadu přestávají holit, aby tak upozornili na mužské zdravotní problémy, se přestala holit také ona. Poprvé po čtrnácti letech.

Dyed my hair to match my beard. 💖 Been dealing with some health stuff but hope to make more videos soon!

Zveřejnil(a) Nova the Bearded Babe dne 22. únor 2018

Nova vůbec nečekala, že by jí tato událost mohla tolik změnit život. Nakonec byla tak nadšená, že se nezačala holit ani po skončení listopadu. Rozhodla se, že je to pro ni mnohem pohodlnější a nechce už nadále skrývat tento neléčitelný zdravotní problém, za který nemůže. Na celém světě získala podporu od velké spousty fanoušků. Tato nemoc postihuje až 10 % žen, z nichž sice nemusí trpět všechny všemi příznaky, ale příjemná není pro nikoho. Pacientky se stejnou diagnózou jsou proto za její otevřenost velmi vděčné.

“Někteří říkají, že jen toužím po pozornosti. Je to pravda. Toužím po pozornosti pro lidi s mou diagnózou. Přála bych si, aby lidé se syndromem polycystických ovarií nebo podobnou nemocí, která způsobuje tělesné ochlupení vnímané jako abnormální pro jejich pohlaví, mě viděli a třeba si řekli ,Jsem v pohodě, není se mnou nic špatného a můžu být spokojený ve vlastním těle, když budu chtít,'” napsala dívka na svůj Facebook.

 

Životní styl - další články

Doporučujeme