Filip Neusser: Obávám se, že zvyšující se ceny energií a plynu budou mít na sport velký dopad

8. září 2022·Životní styl·Barbora Turková·Romana Navarová

Předseda Národní sportovní agentury Filip Neusser. (Foto: Frekvence 1)

Zvyšující se ceny energií a plynu. To je téma, které se už nějakou dobu řeší napříč různými oblastmi. Sport v tomto případě bohužel není výjimkou. Jaká je současná situace a jak Národní sportovní agentura (NSA) pomáhá sportovním klubům a svazům? Hostem Press klubu u Romany Navarové byl ředitel NSA Filip Neusser.

Prvního září se žáci a studenti vrátili do škol. Otázka ale je, zda se po covidové pauze vrátili i ke sportu. „Spoustu národních svazů a sportovních spolků se dobře zaměřilo na rozhýbání dětí po covidové pauze. Dnes evidujeme zhruba 15 % dětí, které se na hřiště nevrátily, což je mnohem lepší než původních 30 – 35 %, které jsem registrovali před rokem,” komentuje ředitel NSA a přiznává, že i jeho trápí vysoké ceny plynu a energií.

Bojím se, že to bude mít velký dopad na sport v České republice, zejména na provozovatele sportovišť, kteří dnes řeší existenční problémy.” Týká se to hlavně multifunkčních hal, stadiónů na ledních hokej, plaveckých stadiónů, ale i malých nafukovacích hal, kde se hraje tenis nebo beach volejbal. „Hokejový klub, který ročně vydá za energie 5 milionů korun, dnes bude muset vydat až 40 milionů. To je obrovský rozdíl, takže provozovatelé si budou hodně rozmýšlet za jakých okolností budou sportoviště otevírat.”

Problém s vytápěním tělocvičen budou mít i školy. „Jsou samozřejmě některé sportovní disciplíny, kterou jdou dělat v zimě nebo hrát venku. Nejvíce to odnesou halové sporty nebo hokej, který přes sezónu musí využívat led.” Neusser přiznává, že nás nečekají jednoduché chvíle, ale zároveň se NSA snaží pro všechny kluby vyjednat co nejlepší podmínky. „Dva měsíce zpátky jsme se dohodli s Ministerstvem financí na navýšení o 500 milionů korun na program Provoz a údržba. Ten by měl tento rok podporovat kluby, které mají energeticky náročné sportoviště. Na příští rok máme podpůrné programy dva,” dává ředitel naději na příští rok. V těchto dnech probíhají debaty s Ministerstvem financí o rozpočtu na příští rok, kde má agentura požadavky na nárůst do programů Provoz a údržba, ale i Mého klubu. „V tomto programu podporujeme přes sedm tisíc klubů a chceme je navýšit, aby se nemuseli financovat přes svazy.

Jsme tady proto, abychom sportovním klubům pomohli

Rodiče dětí se budou i hodně rozmýšlet, na jaké sportovní kroužky své ratosleti zapíšou. „Při rodinném rozpočtu se počítá každá koruna a volnočasové aktivity jsou až na posledním místě,” přiznává Neusser. Podle něj je vidět, že vláda řeší náhrady za energie a doufá, že se to odrazí na sportovištích. „Předpokládáme, že stát by měl příští rok podpořit sportovní kluby tak, aby nemusely zavírat sportoviště a děti stále sportovaly. Je to velký cíl, ale bude záležet na výši rozpočtu, abychom jako NSA mohli podpořit všechny děti nebo provozovatele.” Rozpočet na rok 2023 se bude tvořit v následujících týdnech, NSA ale má požadavek minimálně sedm miliard korun v oblasti provozu, což je o miliardu více oproti letošnímu roku. Česká republika ale není jediná země, která se potýká s vysokými cenami. „Jsme tady proto, abychom sportovním klubům pomohli. Nebudeme ale moct všem vyhovět a pokrýt všechny náklady svazů, klubů a sportovišť,” přiznává Neusser.

Česko v současných dnech hostí velkou sportovní událost a to Mistroství světa v basketbalu. „Snažím se fandit všem českým sportovcům, nejen basketbalistům. Budu na všech zápasech České republiky. Je to jedna z největších sportovních událostí tohoto roku. Myslím si, že postoupíme do čtvrtfinále a věřím v to, že máme reálnou šanci na semifinále,” uzavírá Press klub ředitel NSA Filip Neusser.

Životní styl - další články

Doporučujeme