FOTO: V Londýně chtějí postavit 80patrový mrakodrap ze dřeva!

28. dubna 2016·Životní styl·Redakce

V Londýně se chystají postavit nový mrakodrap jen o málo nižší než 310 metrů. Jeho unikátností ovšem bude, že má být vybudován na dřevěné konstrukci. Stala by se tak nejvyšší dřevěnou stavbou světa!

Architektonický svět se zabývá intenzivněji výškovými dřevěnými stavbami už pět let. Některé z nich už vznikly, jiné jsou teprve ve fázi plánování. V roce 2012 byl nad přístavem v Melbourne postaven desetipatrový dřevěný obytný blok Forte, který měří 32 metrů. Do roku 2014 byl nejvyšší dřevěnou stavbou světa, ale pak jej o čtyři patra převýšil dům vystavěný v centru norského Bergenu. Oakwood Tower by měla mít 80 pater a tyčit se do výšky 304 metrů.

Od loňska stojí v londýnské čtvrti Shoreditch 33metrový bytový dům, k jehož stavbě byla použita vícevrstvá laminátová konstrukce. V Kanadě začali touto technologií stavět studentské ubytovací zařízení, které má mít 18 pater a tyčit se do výšky 53 metrů. Důvod, proč se architekti začínají odvracet od betonu a oceli ke dřevu, tkví podle CNN v nové technologii, která dává dřevěným konstrukcím mimořádnou pevnost.

Dřevěná architektura vyvolává pochopitelnou otázku o hořlavosti. Michael Ramage, který pracuje ve výzkumném oddělení univerzity v Cambridge, tvrdí, že Oakwood Tower překoná odolností proti požáru betonové budovy. “Stavební dřevo nehoří způsobem, jak si to lidé představují. Velké požáry Londýna a Chicaga způsobilo vznícení velmi malých kusů dřeva. Rozměrné dřevěné bloky je těžké podpálit,” řekl.

Zdroj: CNN

FOTO: Mrakodrap v Los Angeles bude mít skleněnou skluzavku!

VIDEO: Do amerického mrakodrapu narazilo letadlo už před 70 lety! Podívejte se

VIDEO: Jak postavit hokejové kluziště na střeše mrakodrapu

Životní styl - další články

Doporučujeme