Hana Cabrnochová: Nejvíce ohroženi černým kašlem jsou novorozenci. Oddalování očkování je obrovským rizikem

5. března 2024·Životní styl·Lenka Skrzeczkova·Romana Navarová

Hana Cabrnochová. (Foto: Frekvence 1)

Hostem Press klubu byla dětská lékařka Hana Cabrnochová. V rozhovoru nám prozradila, proč některé děti nemají svého praktického lékaře, zda tyto problémy Ministerstvo zdravotnictví nějakým způsobem řeší a proč by rodiče neměli podceňovat očkování hexavakcínou u dětí.

V Česku je 1 850 pediatrických ordinací. Jeden lékař má ve své péči 1 100 až 2 000 dětí a cca 180 tisíc dětí nemá lékaře vůbec. Tento problém trvá podle pediatričky už několikátým rokem.Věděli jsme to už před několika lety, že se tato situace stane a bude nedostatek praktických dětských lékařů,” přiznala na začátku rozhovoru Cabrnochová. Kde se tedy stala chyba? Přeci jen studium pediatrie bylo v minulosti pro uchazeče o medicínské studium vždy velmi atraktivní. V historii se stalo několik ne úplně šťastných kroků… Dnes úroveň všeobecného lékařského vzdělání je na všech fakultách stejná. Je potřeba zvýšit informace o našem oboru (pediatire pozn. red.),dodala s tím, že Ministerstvo zdravotnictví už si tento problém uvědomilo, že je potřeba u lékařů více praxe a snaží se upravit část specializovaného vzdělávání v oblasti výcviku mladých mediků.

Epidemie černého kašle

Za poslední týden přibylo podle dat Státního zdravotnického ústavu v Česku téměř 450 případů černého kašle. Od začátku roku je jich více než 1 666, a to je více než za poslední čtyři roky dohromady. Za nárustem stojí podle lékařky fakt, že rodiče oddalují začátek povinného očkování u dětí. Víme, že nejvíce je ohroženo malé dítě, novorozenec a právě to oddalování je obrovským rizikem,” dodala s tím, že se nejedná o jednoduché onemocnění a rodiče by neměli situaci rozhodně podceňovat a hexavakcíny je dostatek.

Poslechněte si celý rozhovor:

Životní styl - další články

Doporučujeme