Hynek Medřický: Pokud si chceme zlepšit život. Tak je důležité kvalitně spát, a to v průměru 8 hodin denně

22. února 2023·Životní styl·Lenka Skrzeczkova·Helena Šulcová

Hynek Medřický. (Foto: Frekvence 1)

Expert na světla Hynek Medřický byl hostem Press klubu. V rozhovoru prozradil, jak bychom měli správně používat v domácnosti během dne a noci světlo. Protože to náš život ovlivňuje opravdu zásadně.

Už jste asi slyšeli, že světlo dokáže náš biorytmus ovlivnit opravdu hodně. “Vyvinuli jsme se na podmínkách střídání světla ve dne a tmy v noci, a to si většina lidí dnes už nedovede představit, protože 140 let tady máme elektrické světlo a je fajn, že ho můžeme používat. Akorát bychom si měli uvědomit, že nadužíváním světla si můžeme desynchronizovat náš cirkadiánní rytmus, což je náš biologický čas, který v sobě máme,” vysvětlil na začátku rozhovoru Medřický. To ale určitě neznamená, že bychom měli v určitou hodinu všude zhasnout. “Měli bychom používat světlo pravidelně, abychom mohli aktivně využívat den. To znamená pro práci, studium,aktivity,” dodal.

Den bychom si tak správně měli rozdělit do tří částí.  “A to ideálně stejné. Takže 24 děleno 3 je 8. Osm hodin práce a studium, osm koníčky a osm spánek. A tak bychom to měli dělat pravidelně a používat k tomu pokaždé jiné světlo,” popsal odborník.

V prvních osmi hodinách, když pracujeme, bychom měli podle Medřického používat ideálně sluneční světlo. “Proto školy mají velká okna, aby studentům dobře fungoval kognitivní výkon… Pokud je zima a poměrně zataženo, tak se musí rozsvítit nějaké bílé světlo ideálně z velkých zdrojů, velkoplošných, aby nevytvářelo oslnění a používat ho po celou dobu, co chceme být aktivní. Pak večer bychom měli používat slabší světlo, už ne bílé, ale teplé bílé a měli bychom změnit i distribuci. To znamená, aby nebylo přímo na stropě, ale aby bylo zavěšeno. Řekněme taková lampa, která visí nad jídelním stolem, a pak těsně před spaním 90 minut už bychom měli používat oranžové světlo, které bude výrazně pod úrovní očí a v noci, pokud potřebujeme navštívit třeba toaletu, tak také,” doporučuje odborník. Dokonce v ložnici, kde spíme, by měla být taková tma, že si nevidíme na špičku nosu.

Zrušení letního a zimního času

Sám odborník si myslí, že by se čas neměl rozlišovat na letní a zimní. “To jsme si vymysleli jen proto, aby se ušetřila elektrická energie za světlo. Což už dneska není vůbec opodstatněné,” zdůraznil Medřický.

Není špatné a dobré světlo

Medřický nám sdělil, že neexistuje dobré ani špatné světlo. “Je jen světlo, které se používá nevhodně a v nevhodný čas. To znamená, že ve dne můžeme používat téměř jakékoliv světlo, když se míchá s denním světlem. Ale ve chvíli, kdy je venku tma, bychom měli používat zdroje světla, které odpovídají času, co chceme udělat,” upozorňuje. Při práci bychom tak měli používat výhradně světlo bílé. Zároveň všem doporučuje, aby chodili pravidelně spát a pravidelně i vstávali. “Světlo to samo moc nevyřeší. Nemá potenciál to výrazně zlepšit. Má potenciál to výrazně zhoršit, když se bude špatně používat. Ale pokud si chceme zlepšit život, tak je důležité kvalitně spát, a to v průměru 8 hodin denně,” popsal. V závěru pak dodal, že je v zimě přirozené, že člověk spí delší dobu než v létě.

Životní styl - další články

Doporučujeme