I jedna sklenička vína, kterou si těhotná žena dopřeje, změní rysy v obličeji nenarozeného dítěte

3. března 2023·Životní styl·Redakce

Ilustrační foto (zdroj: Shutterstock)

Výzkum nizozemských vědců říká, že i extrémně malé množství vypitého alkoholu v těhotenství, má vliv na vzhled dítěte. Zkoumali 5 600 dětí ve věku 9 až 13 let. Nejcitlivější období na tento jev může nastat v ranném stádiu těhotenství, kdy žena ještě většinou netuší, že je těhotná. Informuje o tom Prima Zoom.

V Česku máme skutečně blízký vztah k alkoholu a pro někoho není zvláštní konzumovat ho každý den, aniž by byl považovaný za alkoholika, který se musí jít léčit. Často se tedy stává, že žena ještě netuší, že je těhotná a pije alkohol v běžném tempu. A právě v té době je podle nizozemských vědců plod nejcitlivější.

Důsledkem už jen jedné sklenky vína týdně, můžou být výrazné a specifické změny v obličeji jejich nenarozených dětí patrné. S pomocí počítačového 3D zobrazení a speciálního algoritmu odborníci zkoumali tváře více než 5 600 školáků. Zjistili, že ti, jejichž matky se v těhotenství alkoholu napily, mají shodné rysy.

Čím více alkoholu vypila, tím víc byly rysy znát, ačkoliv u devítiletých dětí byly výraznější než u starších. Tyto děti mají vystouplejší bradu, kratší nos směřující nahoru a změny jsou patrné i v oblasti pod očima. Zdá se, že jsou tyto změny v obličeji trvalé.

Životní styl - další články

Doporučujeme