Jak láska působí na náš mozek? Vědci našli podobnost s alkoholem

5. října 2019·Životní styl·Redakce

shutterstock

Vědci z Birminghamské univerzity odhalili podobnost mezi takzvaným hormonem lásky a účinky alkoholu na lidské chování. Mozek totiž v daný moment zpracovává informace podobným způsobem.

Vědecký výzkum publikovaný v Neuroscience and Biobehavioral Reviews se soustředil na efekt hormonu oxytocinu a alkoholu na lidské chování. Výsledek byl pro členy týmu překvapivým. Oxytocin je peptid produkovaný v hypothalamu. Je nazýván hormonem lásky, protože byl zjištěn jeho vliv na sociální interakce a milostné vztahy. Podle vědců však tento hormon ukázal i svou temnější stránku.

Peptid totiž posiluje prosociální chování jako štědrost nebo empatii a nutí nás důvěřovat ostatním. Kvůli tomu se jinak introvertním lidem odstraňují zábrany, úzkost, strach a stres. “Domnívali jsem se, že je to oblast, která stojí za prozkoumání, proto jsme spojili výzkum dopadu alkoholu a oxytocinu. Dosáhli jsme neuvěřitelné podobnosti,” uvedl ve zprávě Ian Mitchell z Psychologického ústavu na Birminghamské univerzitě.

V laboratoři dosáhli vědci mimořádného úspěchu, když zjistili, že oxytocin zrcadlí chování mozku, pokud se člověk napije tzv, na kuráž. To je totiž nejčastější problém lidí – alkoholismus. Začíná to jednou sklenkou na kuráž, aby dotyčný například pozval někoho na první rande, a v extrémních případech končí závislostí na alkoholu. Kvůli této návykové látce mají někteří jedinci sklony k agresivitě.

Využití oxytocinu namísto alkoholu se však v dohledné době neplánuje. “Nemyslím si, že nastane chvíle, kdy oxytocin bude používán jako alternativa místo alkoholu. Bylo by však možné jej využít v boji proti psychickým poruchám. Doufejme, že nám tento výzkum k tomu otevře dveře,” řekl doktor Steven Gillespie z Birminghamské univerzity.

Autor: Lukáš Vaněk

 

Životní styl - další články

Doporučujeme