Jak správně uspořádat lednici? Dejte si pozor na rozdílnou teplotu a kontaminaci

20. září 2019·Životní styl·Barbora Pisingerová

(Foto: Shutterstock.com)

Lednice používáme už od počátku dvacátého století. Staly se nedílnou součástí každé domácnosti a život bez nich si většina z nás už nedovede ani představit. Nevhodným uspořádáním potravin si však nevědomky můžeme zadělávat na problém. Jak nákup poskládat co nejlépe?

Většina z nás vytáhne nákup z tašky a nad jeho uspořádáním příliš nepřemýšlí. Rozhodující je to, jak je co veliké a kde je kolik místa. Tento způsob s sebou ovšem nese hned několik rizik. Jak je to možné?

Rozdílná teplota

Věřte tomu nebo ne, ale po celém obsahu ledničky není konstantní teplota. Ideálně by v ní mělo být zhruba do 5 °C, ovšem na některých místech je podstatně více. Nejchladnější bývá spodek a nahoru teplota postupně roste. Uvádí se, že s každým patrem dokonce o celý 1 °C.

Rozhodně se proto nevyplatí dávat ty nejrychleji se kazící potraviny, jako třeba maso, úplně nahoru. V přihrádkách na dveřích může přitom být klidně až 10 °C. Je proto ideální v nich skladovat například džusy a další nápoje.

Kontaminace

Ideálně bychom měli v lednici uspořádat potraviny podle druhu. Zeleninu se zeleninou, masné výrobky zvlášť, mléčné výrobky zvlášť a hotová jídla také zvlášť. Pokud v ní navíc uchováváte syrové maso, měli byste ho úplně oddělit od zbytku potravin například vhodným obalem.

A proč je to tak důležité? Kvůli přenosu bakterií. Na vejcích, zelenině, syrovém mase či sýru mohou být různé druhy mikroorganismů. A zatímco některé potraviny před jídlem omýváme, jiné prochází tepelnou úpravou a některé, jako například již hotová jídla, strkáme rovnou do pusy. Bakterie ze syrového masa nebo nemyté zeleniny by vás potom mohly přenesené například na kus sýra nebo dezert pořádně potrápit.

Životní styl - další články

Doporučujeme