Je zelený čtvrtek: Dejte si zelené pivo!

2. dubna 2015·Životní styl·Luboš Procházka

Letos už podesáté můžeme v Česku na Velikonoce popíjet zelené pivo První sudy narazili v hospodách a restauracích právě dnes, tedy symbolicky, na Zelený čtvrtek. Jak to s tradicí zeleného piva vlastně je? Zjišťujeme právě dnes na Frekvenci 1.

Letos podesáté

Se zeleným pivem přišel jako první v roce 2006 pivovar Starobrno. Postupně se přidávají další. „Nejdůležitější složkou je tajemný bylinný výluh. Jeho receptury si ale pivovar střeží jako oko v hlavě,“ říká na Frekvenci 1 brněnský sládek Libor Doseděl.

Likér a bylinky

Letos se Zelené pivo vyrábělo v první půlce února, a to jako každoročně z kvalitní vody, nejlepšího moravského ječného sladu a jakostního žateckého chmele. 

Pivo se vařilo tradičním způsobem na dva rmuty. Spolu s chmelem se do mladinového kotle přidával i bylinný výluh, který vznikl louhováním několika druhů bylin v horké vodě. Díky tomuto způsobu vaření má pivo plnou chuť a příjemnou hořkost. 

Svou sílu pak Zelené pivo získalo spodním kvašením po dobu osmi dnů. Dlouhým zráním při teplotě 1 °C se pivo chuťově zakulatilo a získalo svůj typický buket a říz. Posledním krokem při výrobě Zeleného piva bylo přidání likéru.

Díky unikátní technologii, bylinnému výluhu a likéru má Zelené pivo svou jedinečnou chuť a nezaměnitelnou barvu. Po celou dobu ho vaříme podle stále stejné receptury. Všichni Starobrňáci jsou na tento speciál právem hrdí. A velice nás těší, že letos oslavíme jeho desáté narozeniny,“ dodává Doseděl.

Kudy teče

Letos si pivaři přijdou na své. K dispozici bude celkem 4 700 hektolitrů. Seznam všech restaurací a hospod, kde se zelená třináctka letos čepuje, najdete na www.zelenepivo.cz

 

Životní styl - další články

Doporučujeme