Ještě chvíli! 9 věcí, které se dějí vašemu mozku, pokud máte málo spánku

26. ledna 2020·Životní styl·Redakce

Doba je náročná. Pořád někam spěcháme a nemáme čas pomalu ani sami na sebe. To se dá jednoduše spojit s dostatkem spánku. Každý z nás ocení pořádný spánek, ale ne každému z nás se ho dostane. Spánek je ale důležitý. Jeho nedostatek může přinést vážné zdravotní následky.

Ano, určitě jste to slyšeli tisíckrát, ale pravděpodobně jste vždy slyšeli jen polovinu. Dostatečná porce spánku vám pomůže být více při smyslech, budete produktivnější a je to hotový zázrak, co se týče ohledně psychického zdraví.

Zde je 9 věcí, které jsou spojovány s nedostatkem spánku.

Smrtelné situace spojené s nedostatkem spánku

Dlouhodobý nedostatek spánku vám může přivodit tyto problémy: selhání srdce, infarkt, onemocnění srdce, arytmie, vysoký krevní tlak, cukrovka nebo mrtvice.

 Konec libida

Sex je neoddělitelná část většiny vztahů. Nedostatek spánku může snížit vaši touhu po sexu. Když jste unavení, cítíte celkový nedostatek energie, takže dává smysl, že je pro vás přednější padnout na polštář a nepouštět se do žádných akcí.

 Stárnete rychleji

Pár nocí bez spánku se projeví formou kruhů pod očima, tak si představte, co s vámi udělá několik let bdění. Nejvíc trpí vaše kůže. Méně spánku znamená více cortisolu, což je jinými slovy stresový hormon. Když se v krvi nachází velké množství cortisolu, kolagen a bílkoviny v kůži, které vaší kůži udržují elastickou, se začnou rozpadat.

Snižování vaší mentální kapacity

Pokud vám chybí spánek, vaše mentální kapacita se začne podobat opilému člověku. Váš reakční čas a smysl pro úsudek se začnou téměř vytrácet. Pokud tedy chcete využít svého plného potenciálu, pořádně se vyspěte.

Problémy s viděním

Čím déle jste vzhůru, tím častěji začnete vidět věci, které na daném místě nejsou. Postupem času můžeme mít dokonce halucinace.

Zvýšený riziko výskytu deprese

Chronický nedostatek spánku může přispět syndromům deprese. Lidé, kteří spí méně, než šest hodin denně jsou citlivější a můžou se u nich vyskytnout symptomy úzkosti, deprese nebo paranoii.

 Vyšší riziko vzniku rakoviny

Výsledky sice zatím nemluví jasně, ale vědci věří že by mohla existovat spojitost mezi nedostatkem spánku a vznikem rakoviny. Zkoumaní lidé byli náchylnější k rakovině prsu a tlustého střeva.

Životní styl - další články

Doporučujeme