Ještě jedno! Čím více pijete, tím více si pamatujete, překvapuje studie

4. srpna 2017·Životní styl·Karolína Stránská

pivo, léto, drink

Většina z nás si bujaré popíjení spojuje převážně s výpadky paměti. Právě proto jsou výsledky nejnovější studie univerzity v Exeteru překvapivé. Ukazuje se, že pár pátečních drinků může paměť naopak posílit.

V rámci experimentu dostalo téměř 90 pravidelných pijáků alkoholu za úkol naučit se a zapamatovat si seznam slov. Poté byli rozděleni do dvou skupin, přičemž jedné z nich bylo dovoleno pít, co hrdlo ráčí, druhé nebyla dovolena ani kapka. Následující den podstoupily oba týmy stejný test. Možná překvapivě dosáhla lepších výsledků ta rozjařenější skupina.

„Náš výzkum dokazuje nejen, že ti, kteří požili alkohol, si vedli během testu paměti lépe, ale tento efekt byl silnější mezi těmi, kteří pili nejvíce,“ uvedla profesorka Celia Morganová z Exeterské univerzity ve Velké Británii.

Ač je zatím možné pouze spekulovat, čím je tento fenomén způsoben, vědci se domnívají, že alkohol vytváří v těle blok, jenž brání člověku učit se nové informace, což dovoluje mozku udržet si informace nasbírané během dne předchozího. Ale za jakou cenu.

Životní styl - další články

Doporučujeme