Kdy nejlépe přezout pneumatiky na letní? Nezáleží jen na datu v kalendáři

27. března 2017·Životní styl·Redakce

Zdá se, že zima už definitivně skončila. Pakliže nebydlíte v horských oblastech, blíží se čas připravit auto na jaro a léto. Naprostým základem je v tomto ohledu přezují pneumatik ze zimních na letní. Kdy je na to nejvhodnější doba a co říká zákon?

Co říká zákon

Kdy je vhodná doba přezout? Podle zákona zimní pneumatiky nemusíme používat až po 31. březnu. O přechodu na letní pneumatiky by tak měli řidiči uvažovat v tuto chvíli a včas se případně poohlédnout po servisu, protože kolem konce března mívají obvykle napilno. Pakliže si řidiči přezouvají sami, neměli by zapomínat na vyvážení kol.

A co počasí?

Dalším vodítkem pro správnou dobu přezutí je teplota 7 °C. Když je venku méně stupňů, tak letní gumy tuhnou, tvrdnou, mají horší přilnavost, auto má delší brzdnou dráhu, a tak bude déle brzdit a hůř zatáčet.

Dost řidičů ale nechá na autě zimní pneumatiky i přes letní sezonu. Jestli to plánujete i vy, nevyplatí se to. Myslete na to, že zimní pneumatiky výrazně zhoršují své jízdní vlastnosti při teplotách nad 20 °C. Budou tak dříve ojeté, jinými slovy – zbytečně opotřebujete vzorek, auto zase bude mít delší brzdnou dráhu a bude hůř zatáčet.

Nešetřete na špatných místech a na delší cesty nebo cesty mimo Česko si tak určitě pneumatiky na letní přezujte.

Životní styl - další články

Doporučujeme