Vyhledávání
Kupujete maso? Nově na něm najdete zemi původu!
Od dubna budeme mít lepší přehled o tom, odkud pochází maso na pultech obchodů. Supermarkety i samotná řeznictví totiž musí povinně na obalech uvádět zemi původu. A to u vepřového, drůbežího, skopového nebo i kozího masa.
Vyjímku má mleté maso
Nařízení Evropské unie se týká zhruba 7 tisíc podníků v celé zemi. Vyjímku tvoří jen mleté maso. U něj dál původ masa nezjistíme. Doteď se země původu povinně uváděla jen u hovězího. U ostatních druhů masa se vyznačoval jen výrobce, který mohl být český a maso brát z jiného státu.
Zjistíme místo narození i porážky
Na obalech musíme najít informaci, z jaké země zvíře pocházelo a kde bylo poražené. Pokud bylo zvíře chováno v jedné a poraženo v druhé zemi, musí výrobce uvést na etiketě nebo cedulce u prodejního pultu oba dva údaje. Když bylo zvíře chováno a poraženo v jednom státě, stačí, když výrobce zveřejní pouze údaj o původu zvířete.
Údaje musí být dobře vidět, bez problémů čitelné a dostatečně velké.
Informace pohlídají kontroloři
Správnost údajů u čerstvého i mraženého masa budou kontrolovat Státní veterinární správa a Státní zemědělská a potravinářská inspekce. Za porušení povinnosti bude hrozit výrobci pokuta ve výši až deseti milionů korun.
Podle průzkumu Evropské organizace spotřebitelů považuje informaci o původu masa u zpracovaných potravin za důležitou 90 procent Evropanů.
Mléko bez hranic
V Evropské unii také o půlnoci z 31. března na 1. dubna po jedenatřiceti letech skončily takzvané mléčné kvóty. A s nimi sankce, které hrozily výrobcům za překročení stanovené výše produkce.