Ladislav Vízek: Slavie jde za dalším titulem, i když to teď nevypadá. Sparta je na vlně

21. dubna 2023·Životní styl·Barbora Turková·Helena Šulcová

Ladislav Vízek (Zdroj: Frekvence 1)

V sobotu se konalo derby pražských S - SK Slavia Praha a AC Sparta Praha. Napínavý zápas skončil 3:3 a titul Fortuna: Ligy tak ještě stále nemá nikdo jistý. I když na prvním místě se drží právě Sparta. Jak zápas hodnotí bývalý fotbalista Ladislav Vízek? A kdo podle něj titul získá? Na to odpovídal v Press klubu u Heleny Šulcové.

Sobotní derby Sparta versus Slavie viděl i fotbalový expert Ladislav Vízek. „Skončilo to remízou, ale dopadlo to skvěle, všichni museli být spokojení. Trochu zklamání je to pro Slávii, ale před zápasem jsme si říkali, že bod by brala. Po zápase brala bod i Sparta, takže to dopadlo dobře pro všechny. Vynikající výkon rozhodčího, strašně se mi to líbilo a góly to povznesly a zvedly úroveň. Nikdo se tam nenudil a po dlouhé době to byl fotbal pro diváky,” je přesvědčen Vízek, který kvituje i fanoušky. „Na derby bylo vždycky vyprodáno a vždycky byli lidi smutní, že to byl špatný fotbal. Tentokrát jim to fotbalisté vrátili i s úroky i za ty minulé roky.” Vízek chválí i rozhodčího Dalibora Černého. „Psal jsem před zápasem, že se opět bojím rozhodčího a varu. Dost rozhodčí kritizuji, protože si myslím, že je to naše slabina. Dalibor Černý se toho ale nebál, pouštěl to a byl pro mě největším překvapením. Zjistili jsme, že nemusíme kupovat drahé polské rozhodčí na derby, ale jednoho šikovného máme. Podal excelentní výkon.

Sám Vízek přiznává, že se drží toho, co říkal před sezónou. „Slavie jde za dalším titulem, i když to teď tak nevypadá. Sparta je na vlně, Slavie poztrácela hodně bodů, ale v derby ukázala, že se našla. Navíc má velké rezervy, protože na marodce má tři výborné hráče. Bude jenom silnější,” myslí si Vízek. Poslední porážka Sparty je z října, kdy prohrála se Slávií. Od té doby nemá na kontě žádnou porážku. „Sparta je náš nejbohatší klub, má bohaté hráče, v pořádku ekonomiku, je to továrna na fotbal. Dělají to dobře a hráči nemohli pořád prohrávat, muselo se to otočit, což se stalo. Budou těžko prohrávat, jediný, kdo je může porazit, je Slávie. Jsou v pohodě, funguje jim kabina, trenér na tom má zásluhu a našli optimální sestavu, což Slávie teď chvilku nemá.”

Fotbalový trenér ze mě určitě nebude

Sám Vízek přiznává, že dnes už je spíše lavičkový fotbalista. „Jágr je jenom jeden a všichni ho za to obdivujeme. Bruslení v padesáti je něco úplně jiného, než hraní fotbalu v padesáti. V bruslení se tak hezky sklouznete, ale tyhle sprinty už hrát nejde,” směje se bývalý fotbalista. Nyní má za sebou dvouleté trénovaní fotbalistů v klubu FC Buldoci Karlovy Vary. „Dostal jsem je z B třídy do A třídy, odtud do krajského přeboru a jsme druzí za Ostrovem. Mužstvo kvůli penězům nemůže postoupit dál do divize, takže jsme se dohodli, že jim ulehčím a už budu jen pozorovatel. Trenéra dělat nechci, protože je to jedno z nejvíce stresových zaměstnání, co znám. Je to daleko horší, než na hřišti, fotbalový trenér ze mě určitě nebude.” Vízek je toho názoru, že nejlepším trenérem u nás je Petr Rada. „Sice je teď v Dukle ve druhé lize, ale své si odtrénoval. Ale myslím, že jedním z nejlepších je Jindřich Trpišovský, dobrý je i Pavel Vrba. Nejlepší trenér je ten, který vyhrává. Někdy to je i obráceně, ale většinou trenéra dělají hráče, není to obráceně. Trenérů máme hodně a dobrých.”

Začal soud s bývalým místopředsedou fotbalové asociace Romanem Berbrem a dalšími dvaceti lidmi. Jsou obžalovaní za údajnou korupci. „Hodně důvodů jde proti němu, je to smutné téma. Ale musí se to vyřešit a určitě nějakou škodu ve fotbale udělal. Jde o to, jak se bude bránit, co je odůvodněné, co je lež. Příští dny nebo i měsíce mu nezávidím,” říká Vízek a sám přiznává, že si myslí, že k ovlivňování zápasů docházelo. „I když to říkám nerad, ale bylo to znát i z odposlechů, že rozhodčí měl Berbr pod sebou v takové míře, že mu říkal, jak má pískat. To byla ta největší chyba. Vadilo mi, že byly zkorumpované zápasy a rozhodčí, kteří sedí na lavici obžalovaných a dostanou podmínku, moc dobře vědí, že pískali pro Berbra, který se v tom vyznal. Teď bude nést vinu,” uzavírá Ladislav Vízek.

 

Životní styl - další články

Doporučujeme