Lékaři dívce (†21) tvrdili, že její nemoc neexistuje: Nakonec zemřela

21. dubna 2018·Životní styl·Barbora Pisingerová

Zdroj: Facebook

O chronickém únavovém syndromu už jste možná slyšeli. Toto onemocnění je však velmi často přehlíženo a mnozí lékaři dokonce tvrdí, že nemoc ve skutečnosti neexistuje. Právě proto měla Merryn Crofts (21) takové problémy získat správnou diagnózu. Právě tomuto onemocnění přitom dívka nakonec podlehla.

Merryn Crofts z Německa bývala v dětství plná života a mívala spoustu energie. Jak ale dospívala, čím dál častěji ji sužovala slabost a únava. Když jí bylo 15 let, objevily se u ní otoky chodidel, rukou a obličeje a s nimi i první náznak, že by mohlo jít o myalgickou encefalomyelitidu, neboli chronický únvavový syndrom.

Lékaři si nejdřív mysleli, že jde o infekci a středoškolačce předepsali jednoduše antibiotika. Její potíže se ale nelepšily – ba naopak. Dívka začala pociťovat silnou únavu, jeden z nejvýraznějších příznaků chronického únavového syndromu.

Podle její matky tehdy přicházela ze školy, zhroutila se na gauč a mohla spát klidně 6 hodin. Veškerá její životní energie byla ta tam. Postupně se vše dostalo do takového bodu, kdy musela její matka Clare podat výpověď ve své práci a naplno se starat o svou dceru. Ta už nezvládala ani základní úkony, jako například se vykoupat.

Merryn dokonce absolvovala řadu psychologických vyšetření, protože mnozí lékaři věřili, že jádro problémů může být v dívčině mozku. Záměna chronického únavového syndromu za psychické potíže je přitom až žalostně běžná. Další teorie pracovaly s tím, že by mohlo jít o metabolickou poruchu.

K pravé diagnóze nakonec lékaře dovedla až matka Merryn poté, co si udělala vlastní průzkum. Ti se jí nejprve vysmáli a řekli, že na tuto nemoc prý vůbec nevěří, nebo, že budou ochotni ji zvážit až poté, co všechny ostatní možnosti selžou.

Ostatní teorie však skutečně selhaly a poté, co rodina vyhledala odborníky na neurologické nemoci se konečně potvrdilo, že se opravdu jedná o neurologické onemocnění s odborným názvem myalgická encefalomyelitida, veřejně známé jako chronický únavový syndrom.

Dalšími příznaky tohoto onemocnění jsou slabost, bolesti kloubů, krku, uzlin či svalů, potíže s dýcháním nebo narušená imunita. Merryn strávila poslední tři roky upoutaná na lůžko a kvůli její nemoci ji postihla infekční mononukleóza. Nemoc ovlivnila i krční svalstvo a Merryn ztratila schopnost jíst. Nakonec musela být živena trubičkou. Než 10 dní po svých 21. narozeninách zemřela, vážila pouhých 38 kg.

Její rodina věří, že by si mladá dívka nepřála, aby další rodiny musely podobně trpět. Rozhodli se proto zveřejnit příběh své dcery, aby tím zvýšili povědomí o nemoci, kterou často ignorují i sami lékaři. Pozůstalí tvrdí, že se Merryn dokonce styděla říkat, jakou nemocí trpí, a místo toho neurčitě vysvětlovala, že jde o neurologické onemocnění. To vše jen kvůli tomu, že mnozí lidé nevěří, že nemoc skutečně existuje a už vůbec ne, že může být velmi vážná.

Životní styl - další články

Doporučujeme