LETECKÉ NEŠTĚSTÍ: Na jihu Francie se zřítil Airbus se 148 lidmi na palubě!

24. března 2015·Životní styl·Ivana Zítová

Letadlo typu Airbus A320 se zřítilo dnes před polednem na jihu francouzkých Alp nedaleko města Barcelonnette. Let vypravily nízkonákladové aerolinky Germanwings. Podle francouzského prezidenta Franciose Hollanda tragédii pravděpodobně nikdo nepřežil.

Trasa letadla

Stroj letěl na běžné lince z Barcelony do Düsseldorfu a zřítil se poblíž středisek Barcelonnette a Digne-les-Bains  nedaleko hranic s Itálií. Podle našeho redaktora Zdeňka Veseckého, který případ od začátku sleduje, nejsou zatím žádné konkrétní  informace o obětech. 

Letadlo bylo staré

Počasí nad Alpami není v současné chvíli nijak extrémní a tak se experti v tuto chvíli přiklánějí především k technické poruše. Tento konkrétní stroj, tedy Airbus A320, byl totiž v provozu 24 let. Letadla tohoto stáří už bývávají vyřazována. Posádka stihla vyslat i nouzový signál. Předpokládá se, že na palubě byli především Němci a Španělé. Aerolinky to ale zatím nepotvrdily. Informace o českých pasažérech nemá ani naše diplomacie. Na místo míří  záchranné týmy, protože  trosky letounu lokalizovaly vrtulníky. 

aktualizováno ve 14:00

Právě teď

Trosky letadla leží ve zhruba dvoutisícové výšce, v neobydlené a těžce přístupné oblasti. Záchranné týmy se k nim mají dostat až v řádu hodin. K místu tragédie míří francouzské týmy, španělská ministryně vnitra i expertní vyšetřovací tým Lufthansy.  

Potvrzená fakta

Letadlo bez problémů vzlétlo, ale už po 52 minutách vyslalo nouzový signál. Pak začalo prudce klesat. Zatím se spekuluje o tom, že na palubě mohlo dojít k výbuchu, požáru nebo dekompresi. Určitě je ale vhodné zmínit, že Germanwings, ať  nízkonákladová společnost, má vysoký safety kredit a jedinou dobrou informací je pak to, že zatím nikdo nepracuje s variantou teroristického útoku. 

Oběti 

Podle jmenného seznamu mělo na palubě být 45 Španělů, zřejmě vysokoškoláci z Barcelony, dále také Němci a několik Turků. Španělsko a Francie drží smutek, dohodli se na tom prezident François Hollande se španělským královským párem, který je ve francii právě na návštěvě.  

Jde o největší letecké neštěstí na území Evropské unie v posledních letech, na místo tragedie proto míří kromě záchranářů také celá řada státníků. Vedle francouzských ministrů je to i španělská ministryně vnitra a zítra by dokonce měla dorazit i sama německá kancléřka Angela Merkelová. Trosky letounu, který mířil na pravidelné lince z Barcelony do Düsseldorfu se ale nachází ve zhruba dvoutisícové výšce, v neobydlené a těžce přístupné oblasti. Záchranáři by se tak ke stroji měli dostat až za několik hodin. Francouzský prezident Francois Hollande a španělský král Felipe VI. nicméně prohlásili, že neštěstí nejspíš nikdo nepřežil.

Příčína nehody

O příčinách pádu se zatím jen spekuluje. Piloti 52 minut po startu vyslali nouzový signál, to už se stroj ale nacházel v nezvykle malé výšce. Spadl nedaleko hranic s Itálií u obcí Barcelonnette a Digne-les-Bains. Mezi oběťmi mají být Španělé, Němci a Turci. Podle prohlášení Germanwings byly na palubě letounu i dvě děti.  

Ve zpravodajství rádia Frekvence 1 se tragédii budeme věnovat i nadále. Poslouchejte proto i dál.  

 

 

Další vývoj záchranné akce pro vás na rádiu Frekvence 1   sledujeme. 

 

 

 

zdroj fotografií v galerii: Twitter

 

Životní styl - další články

Doporučujeme