Martin Kočí: Hrozí, že se obor dětské psychiatrie rozsype

25. března 2024·Životní styl·Lenka Skrzeczkova·Bára Nesvadbová

Martin Kočí (Zdroj: Frekvence 1)

Hostem Press klubu byl předseda Spolku mladých lékařů Martin Kočí. V rozhovoru jsme probrali, jak vnímá výsledky stávky lékařů, která nedávno hýbala Českem. Také nám popsal, jaké lékařské specializace jsou v českém zdravotnictví nedostatkové.

Před nedávnem stávka lékařů hýbala českou společností a vypadávala na nás z každé první stránky deníků i internetových serverů. Změnilo se od té doby něco? „Změnilo se velice málo,“ uvedl Kočí s tím, že došlo k malým legislativním úpravám, které byly k prospěchu, ale nedá se říct, že by se systém radikálně změnil. „To ani nejde v tak krátkém časovém sledu.

Podle Kočího se nedá přesně říct, jakých specializací je v českém zdravotnictví málo. „Bohužel ten orgán, který řídí zdravotnictví je Ministerstvo zdravotnictví České republiky a neexistuje žádná jasná statistika toho, které profese chybí, jakým počtem,“ sdělil s tím, že se ale zdá, že nejvíce to hoří u dětských psychiatrů. „Vstoupilo tam málo lékařů za posledních X let a hrozí, že se ten obor rozsype,“ dodal.

Druhým ohroženým oborem je podle předsedy praktický lékař pro děti a dorost. „Těch je taky velice málo. Je vidět, že za posledních 10 let mezi roky 2012 až 2022 klesl počet o 500 lidí. Měli jsme jich okolo 2 600, teď jich máme 2 100.

Poslechněte si celý rozhovor:

Životní styl - další články

Doporučujeme