Máte husí kůži při poslechu hudby? Váš mozek je výjimečný, potvrzuje studie

7. září 2017·Životní styl·Karolína Stránská

Mrazí vás někdy při poslechu té jedné konkrétní skladby? Třeba když se Whitney Houston vyhoupne do výšin v nesmrtelné I Will Always Love You? Možná to znamená, že váš mozek je jiný, než všech ostatních!

Příznaky jako husí kůže či knedlík v krku jsou během poslouchání hudby docela raritou. Matthew Sachs, bývalý student na Harvardu, vedl v uplynulém roce studii s jedinci, které z určitých skladeb mrazí, aby vypozoroval, jak je tento pocit vyvolán.

Studie zahrnovala 20 studentů, z nichž 10 přiznalo, že zažívají zmíněné pocity související s poslechem, a 10 tvrdilo, že je nezažívají vůbec. Sachs poté provedl scan jejich mozků.

Objevil, že ti, kteří nemají problém navázat emocionální pouto s hudbou, mají mozkovou strukturu, která se zcela liší od ostatních. Jejich mozky mají hustší uskupení vláken, které propojuje primární sluchovou kůru a oblasti, které zpracovávají emoce.

Pokud máte z určitých písní husí kůži, prožíváte vše v životě procítěněji. Vědci doufají, že právě tato studie by mohla být jedním z vodítek k úspěšnějším terapiím.

“Následkem deprese jsou lidé neschopni zažívat radost ze všedních věcí. Za pomoci hudby by mohli s terapeutem prozkoumávat pocity a nálady efektivněji,” říká Matthew Sachs.

Životní styl - další články

Doporučujeme