Mladík si myslel, že je dehydratovaný. Ukázalo se, že má nevyléčitelný nádor na mozku

17. května 2021·Životní styl·Barbora Pisingerová

Foto: Jacob Whitehead (se svolením)

Dvaadvacetiletého studenta Jacoba Whiteheada často trápily bolesti hlavy. Mladík si myslel, že je pouze dehydrovaný a snažil se napravit svůj pitný režim. Nakonec ale lékaři přišli s šokující zprávou: bolesti způsoboval nevyléčitelný nádor na mozku a mladému muži zbývá pravděpodobně nanejvýš pět let života. 

Jacob Whitehead byl ve druhém ročníku informatiky na Sheffield Hallam University v Anglii, když ho začaly trápit čím dál častější bolesti hlavy. Student si myslel, že jde o výsledek špatného pitného režimu, snažil se proto pít víc vody. Problém se ale stále zhoršoval a Jacob nakonec kvůli migréně skončil na pohotovosti.

“Myslel jsem si, že jsem prostě dehydratovaný – mám cukrovku, takže si zdravotníci mysleli, že to může být i hladinou cukru v krvi, ale výsledky testů ukázaly, že je všechno v normě,” uvedl mladík pro britský list Metro.

“Potíže začaly na začátku března, když jsem se probudil s poměrně ošklivou bolestí hlavy, která se dalších pět dní postupně ještě zhoršovala,” popsal muž. “Nedokázal jsem v sobě udržet žádné jídlo ani vodu a střídavě jsem ztrácel vědomí, tak můj spolubydlící zavolal sanitku,” vzpomíná.

Agresivní rakovina

Další den Jacobovi lékaři oznámili krutou diagnózu. Na mozku nalezli agresivní nádor a okamžitě přikročili k operaci. Nádor se podařilo odstranit, rakovina se tím ale nevyléčila. “Nikdy by mě nenapadlo, že by to mohla být rakovina. Když mi to poprvé řekli, byl jsem naprosto v šoku,” svěřil se Jacob. Lékaři mladíkovi diagnostikovali agresivní formu rakoviny s názvem glioblastoma multiforme. Míra přežití pěti let je s touto nemocí pouhých 20 %.

“Doufají, že léčba, kterou v současnosti podstupuji, by mohla postup nemoci trochu zpomalit a získat mi trochu času navíc, ale je to nevyléčitelné,”popsal. Jacob se od té doby snaží dělat všechno, co je v jeho silách, aby získal co nejvíce času. Začal zdravě jíst a pravidelně cvičí.

Užít si svůj čas

Mladíkovi přátelé se v bezvýchodné situaci snaží studentovi alespoň trochu zpříjemnit jeho zbývající čas a tak spustili dobročinnou sbírku na věci, které by chtěl ještě stihnout. “Rád bych dokončil univerzitu a pak cestoval, protože to jsem si vždycky přál,” popsal své plány.

“Jsem už venku z nemocnice. Díky té zkušenosti jsem si uvědomil, jak drahocenný náš čas je. Můj život je teď omezený na to, kolik času mi zbývá, takže se snažím, abych stihl všechno, co si ještě přeji zažít. Život je velmi křehký, tak bychom svůj čas měli využít co nejvíce,” uvedl student. “Chci si teď hlavně užít čas, co mi zbývá a netrápit se tím, co se stalo nebo co mám před sebou,” popsal své pocity.

Životní styl - další články

Doporučujeme