Muž 16 let předstíral, že je handicapovaný. Ze státní kasy vytahal miliony!

3. února 2018·Životní styl·Redakce

Muž (51) šestnáct let předstíral, že je od krku dolů paralyzovaný. Díky nejrůznějším sociálním dávkám zahrnujícím například invalidní důchod nebo příspěvky na bydlení vylákal ze státní pokladny neuvěřitelných 7 188 500 korun. Na podvod se přišlo, když byl v okolí svého bydliště několikrát spatřen kráčet po svých.

Brian Matthews (51) z Velké Británie se rozhodl pro skutečně netradiční živobytí. Místo kariéry se léta věnoval propracované lži. Celých 16 let přesvědčoval státní úřady, že od krku dolů vůbec nic necítí! Na základě tohoto falešného postižení mu byl připsán invalidní důchod, příspěvky na bydlení nebo dokonce renta náležící těm, co se těžce zranili při výkonu zaměstnání.

Celý podvod se provalil, když Matthewse jeho sousedé opakovaně vídali v okolí bydliště kráčet po svých. V jednom případě dokonce zaparkoval invalidní vozík 400 metrů od svého domu nebo tlačil na vozíku svou manželku, která se chystala na operaci.

Obhájce mistra manipulace tvrdí, že jeho klient postižený je. Není údajně sice úplný paraplegik, ale trpí prý významnou slabostí a v současné době není schopen se ani postavit. Státní zástupkyně Jo Martin je však úplně jiného názoru.

Podle ní je osobnost pana Matthewse značně manipulativní. Obalamutit prý měl svého praktického lékaře, který si jeho slova neověřil a spokojil se s jeho výpovědí, že nic necítí. „Nezkontrolovali to a prostě věřili jeho slovu,“ uvedla pro britský list The Mirror.

Soud s vykutáleným podvodníkem ještě není u konce. Soudce Robert Linford trvá na zpracování lékařského posudku a odborném vyšetření obviněného neurologem. Matthewsovi podle něj hrozí vězení kvůli podvodu ať už nějak postižený je, nebo není. Lékařský posudek tak podle něj bude užitečný zejména pro vězeňskou službu. Konečný rozsudek si Matthews vyslechne v průběhu dubna.

Autor: Barbora Oulehle Pisingerová

Životní styl - další články

Doporučujeme