Muži pořád visí v době před 200 lety. Musíme ženy dohnat, myslí si Marek Herman

12. prosince 2019·Životní styl·Barbora Pisingerová

Marek Herman. Foto: ČTK

Pedagog a lektor osobního rozvoje Marek Herman (53) je skálopevný zastánce tradiční rodiny. Sám ale přiznává, že v současnosti jsou role mužů a žen poněkud vychýlené. Podle něj je to především vina mužů - ti by podle jeho slov měli zamakat a ženy dohnat. 

Bod zlomu, který navždy pozměnil vztahy mezi muži a ženami, byla podle Marka Hermana již průmyslová revoluce. “Já si myslím, že ke změně došlo před 200 lety, kdy muž symbolicky odešel z domu, kde byl celý den na očích do továrny, a nechal ženu doma. A pak symbolicky odešel do první světové války, pak byla světová hospodářská krize – znovu se nepostaral – a pak byla druhá světová válka. Někteří dokonce označují válku jako feministickou revoluci. Vemte si, že chlapi byli na vojně, a kde byly ženy, co dělaly? Byly doma, čelily životu a braly to jako zradu. Takže ty ženy si archetypálně řekly ‘A dost!’,”  uvedl Herman v pořadu Press klub na Frekvenci 1.

Podle Hermana má v sobě každý z nás i potenciál druhého pohlaví. “Každá žena má v sobě tři díly ženy a dva díly muže – a muži to mají naopak. A vy jste tím, že jsme vás nechali na holičkách, jste v sobě obrovským způsobem rozvinuly ty chlapy. Jste manažerky, advokátky, moderátorky, prostě jste úspěšné. Ale my jsme zůstali pořád viset před těmi dvěma sty lety a ptáme se – Kde mám ponožky? Bude dneska něco teplého k večeři? A naše role je tu ženu v sobě rozvinou, zamakat a ženy dohnat,” uvedl Herman v rozhovoru s moderátorkou Bárou Nesvadbovou.

Podle Hermana je jediný způsob, jak opět nastolit rovnováhu ten, že se muži začnou více snažit. “Když jsem vysvětloval na přednášce, že žena je napřed a že bychom je měli dohnat, tak se jeden student zeptal: Jestli je to pravda, co budeme dělat? A já říkám, zapni všechny generátory co máš, abys aspoň neztratil stopu. Makej, makej, abys je dohnal. Je to na nás, musíme zamakat,” uzavřel pedagog.

Životní styl - další články

Doporučujeme